Steve Vai: Inviolate

Steve Vai wordt algemeen beschouwd, samen met Joe Satriani, als een van de grootste gitaarvirtuozen van de jaren tachtig en zeker van de jaren negentig. Hij is te horen op heel wat albums van andere artiesten, maar bouwt daarnaast ook een carrière op onder eigen naam. ‘Inviolate’ is het nieuwste album van deze muzikant. Het is, zoals we wel konden verwachten, een compleet instrumentaal geworden. En dan moet je van heel goede huize zijn om ons te blijven boeien gedurende negen tracks, want met enkel hoogstaand gitaarwerk zijn we niet altijd tevreden. Dat betekent dat we ook een song moeten horen met goede opbouw en arrangementen. En net dat ontbreekt vaak, naar onze smaak dan toch, bij instrumentale albums die in het teken staan van een of andere gitaarvirtuoos. Ook ‘Inviolate’ van Steve Vai valt in deze categorie. We gaan alvast geen afbreuk doen van zijn technische kwaliteiten als als gitarist, want die zijn inderdaad enorm hoogstaand. Een goede gitaarsolo in een nummer vinden we ook al heel vaak schitterend, maar continue overrompeld worden door technisch hoogstaand gitaarwerk is voor ons toch een stap te ver, want zo bouw je een nummer op rond gitaar technische hoogstandjes en krijg je te vaak het gezegde “kijk eens wat ik allemaal kan” gevoel. We moeten dan ook heel eerlijk melden dat ook deze ‘Inviolate’ ons maar heel matig bekoord ondanks al dat gitaar technisch vernuft.

Luc Ghyselen (60)

Favored Nations

Tracklist: 1. Teeth Of The Hydra 2. Zeus In Chains 3. Little Pretty 4. Candlepower 5. Apollo In Color 6. Avalancha 7. Greenish Blues 8. Knappsack 9. Sandman Cloud Mist