Benthik Zone: εἴδωλον (Eidolon)

Benthik Zone is een Portugese atmosferische black metal band die sinds het ontstaan in 2016 met ‘Eidolon’ een derde full-album uitbrengt. De band is in feite een duo dat er niet voor terugdeinst om geen alledaagse instrumenten te gebruiken zoals didgeridoo en berimbau. Voor u denkt in één of ander zweverig yoga magazine terecht te zijn gekomen, het blijft in hoofdzaak hondsbrutale black metal maar er zitten soundscape-achtige stukjes in waar niet enkel gebruik gemaakt wordt van elektronica. Vooral slaagt Benthik Zone om een zeer bevreemdende sfeer op te roepen waarbij je je waant in de meest freaky, mistige angstaanjagende omgeving die je maar voor de geest kunt halen. Een hapklare brok kun je ‘Eidolon’ geenszins noemen, daarvoor ontbreken de meeslepende riffs of catchy melodieën. Je moet je volledig kunnen onderdompelen in de sfeer die wordt opgeroepen en dat lukt ons alvast zeker niet op elk moment van de dag. Het tempo ligt zeker niet verschroeiend hoog, beukend dubbele basdrums moet je dan ook niet verwachten. Wél aanwezig zijn ijselijk rauw gekrijs waarbij je haar overeind komt te staan en snerpende gitaren op een bedje van onheilspellende keyboards. Van de zeven nummers zijn er twee die rond de twee minuten draaien namelijk de opener ‘Atravesso O Portal Mítico’ wat een soundscape-achtige lange intro vormt. En dan is er nog ‘Qual Espectro’ dat voor een rustpunt zorgt in de plaat. Voor het overige overheerst het ijzingwekkende. Elk nummer is lang uitgesponnen en quasi verhalend opgebouwd met als uitschieter afsluiter ‘Imenso Abismo Do Reino Submerso’ dat ruim de elf minuten overschrijdt. Maar in alle eerlijkheid, voor ons klinken de nummers teveel als opgebouwd volgens hetzelfde stramien en missen we ondanks de wisselingen in tempo en instrumenten toch enige variatie. Nu blijven we vooral vaak op onze honger zitten en wachten op die ultieme uitbarsting. Wie fan is van bevreemdende, rauwe, onheilspellende muziek met een zang die door merg en been snijdt, zit bij Benthik Zone aan het juiste adres. Wie zit te wachten op moordende riffs of beukende drums, gelieve een ander adres in te voeren.

K.H. (70)

Onism Productions

Tracklist: 1. Atravesso o Portal Mítico 2. E Embriagado pelo Reflexo 3. Sonho-a Desnuda 4. Na Iluminação do Presente 5. Qual Espectro 6. Da Zona Perdida no Tempo 7. Imenso Abismo do Reino Submerso