Power Paladin: With The Magic Of Windfyre Steel

Van op een eiland dat bekend staat om zijn muzikale doem en somberheid door zijn middernachtzon, startte deze IJslandse power metal band in 2017. Boven de doopvont besloten ze om deze als Paladin door het leven te laten gaan, maar in 2020 wijzigden ze hun roepnaam naar Power Paladin. Het Reykjavíkse gezelschap bestaat uit de gitaristen Ingi Þórisson en Bjarni Þór Jóhannsson, zanger Atli Guðlaugsson , keyboardspeler Bjarni Egill Ögmundsson, drummer Einar Karl Júlíusson en bassist Kristleifur Þorsteinsson. De eerste liveoptredens bleken meteen aan te slaan en catapulteerden de band menigmaal op diverse podia in 2019. Met teksten over heldhaftigheid, fantasie en films bevestigen ze alle bestaande clichés van het subgenre. Wie kon ooit denken dat epische verhalen over dappere krijgers en mystieke wezens van zo’n koude noordelijke locatie zouden komen? Stel je een verlaten vulkanische woestenij voor, ijskoude winden en de allesomvattende duisternis van de langste winters op deze planeet. Het werd de inspiratie voor dit sextet om net het tegendeel te bewijzen en een verse lading opbeurende deuntjes te creëren. Hiervoor kwam de muze vaak van hun idolen Helloween, Dio en Iron Maiden, maar ook de later opgestegen bands Rhapsody, Edguy en Hammerfall. Samen met een voorliefde voor fantasie games en boeken van auteurs als Brandon Sanderson en Joe Abercrombie, knutselden ze een aantal nummers waardoor een eerste album vaste vorm begon te krijgen. Gezien er hiervan al enkele in de beginjaren van de band geschreven werden, konden de opnames makkelijker gebeuren. Alhoewel, naar het schijnt gebeurden deze onder meer in Ingi’s slaapkamer en in een hutje buiten Reykjavík. Het zorgen voor een eigen productie in de Windfyre Studios liet hen vele beproevingen doorstaan. Mixen gebeurde door Haukur Hannes in de Mastertape Studios en het masteren door Frank de Jong in de Hal5 Studio. Met de single ‘Kraven The Hunter’ werd dit debuut aangekondigd. Als een gierende stoomtrein schiet deze opener uit zijn sloffen. Het melodieuze nummer pakt je bij de keel en op een stevig ritme van een dubbele drum staan we meteen vooraan de rij. Deze aanstekelijke brok energie eist ineens alle aandacht op. Het eveneens voorspelbare hoge ritme en torenhoge vocale lijnen, die soms naar screams uitmonden, ontbreken evenmin. De achtergrondvocalen zorgen voor diepte in het nummer. Niet verwonderlijk dat deze dan ook als clip uitgebracht werd ter promotie van dit album, want het aanstekelijke ritme en vooral de goesting die je in het nummer voelt, zorgt voor een wervelende en opvallende start. Oordeel zelf op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=xXTaMTNeCiA. ‘Righteous Fury’ zet deze agressieve gedrevenheid knap voort. Veel melodie en de typische ingrediënten voor een furieus power metal nummer, die je de beginjaren van Helloween laten herbeleven. Idem bij ‘Ride The Distant Storm’, dat zo’n typisch rollend brugje kent. Nieuw element is dat hier wat keyboard in gemend zit, wat het verrassend houdt. Liefhebbers van luidkeels meezingen krijgen in ‘Evermore’ en ‘Into The Forbidden Forest‘ meerdere kansen, gezien de eee’s en ooo’s overvloedig uitnodigen. Ondanks dat ‘Dark Crystal’ mysterieus begon, pakt het snijdend scherp en ultrasnel uit. De intro van ‘Creatures Of The Night’ laat al vermoeden dat dit nummer helemaal niet gelijkt op de gelijknamige track van Kiss uit 1982. De laatste dolle rit beleven we met ‘There Can Be Only One’, dat met keyboard en een galopperende riff een wervelend arrangement meebrengt en een laatste injectiestoot uitdeelt om ons te overtuigen van de warmbloedigheid van deze dappere strijders. De snelheid waarmee de noten passeren is bij momenten gewoonweg indrukwekkend te noemen. Dankzij de melodie vallen de nummers voornamelijk in het vakje (speed) power metal. Het ontbreken van een ballad is geen zonde, ik ben ervan overtuigd dat dit gezelschap zich binnen enkele jaren terug zal laten opmerken met een opvolger, want met een dergelijk debuut voegen ze IJsland op een knappe wijze toe aan de scène.

Rocking Klingon (82)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. Kraven The Hunter 2. Righteous Fury 3. Evermore 4. Dark Crystal 5. Way Of Kings 6. Ride The Distant Storm 7. Creatures Of The Night 8. Into The Forbidden Forest 9. There Can Be Only One