Rovescio Della Medaglia: La Bibbia – 50th Anniversary

Het Italiaanse Rovescio Della Medaglia werd in 1970 opgestart en gaf er in 1977 de brui aan. In 1993 werd de band nieuw leven ingeblazen. Vier full-albums werden tijdens die eerste periode op de markt gebracht en daarvan was ‘La Biblia’ het eerste, origineel uit 1971. Voor de vijftigste verjaardag van dit album werd het nu opnieuw op de markt gebracht. Rovescio Della Medaglia zorgt voor een mix van hard rock en symphonic rock. Het originele album telde zes tracks (de eerste zes vermeld in “tracklist”) en wordt hier aangevuld met drie extra nummers. Je krijgt knap opgebouwde nummers te horen met heel vaak wisselende tempo’s en ritmes. Dat de muzikanten hun instrument tot in de puntjes beheersen mag geen verrassing wekken en het samenspel van de individuen is best wel heel knap om horen. Als voorbeeld een stukje uit ‘L’Ammonimento’ waar een krachtige gitaarriff reactie krijgt van mooie uitgebalanceerde piano accenten om dan verder te gaan in een knappe melodieuze solo. Maar ook drums en bass laten zich niet wegdrummen en zorgen niet enkel voor een solide basis, maar mogen ook hun stempel drukken op het geheel. Toch is het het gitaarwerk dat bij ons het meest blijft hangen. We hebben het nog niet over de vocalen gehad en misschien dat daar het schoentje wat zal knellen voor een pak liefhebbers van progressive rock, want die worden in het Italiaans gebracht, met uitzondering van de drie bonus tracks die Engelse lyrics bevatten. Vraag ons dus niet waarover de heren van Rovescio Della Medaglia het hebben, want Italiaans is een taal die wij niet machtig zijn. Maar eindelijk mag dit niet de reden zijn om dit album links te laten liggen daar de meeste stukken hier instrumentaal zijn en de vocale stukken / fragmenten overduidelijk in de minderheid zijn. In ieder geval hebben de nummers op dit album de tand des tijds gemakkelijk doorstaan en klinken ze ook nu nog fris en begeesterend in de oren met het indrukwekkende gitaarspel als voornaamste trekpleister. Zelf kijken we stilletjes ook uit naar een heruitgave van het derde full-album van Rovescio Della Medaglia. ‘Contaminazione’ werd in 1973 uitgebracht en kreeg twee jaartjes later een Engelse versie: ‘Cantamination’. Dus danken we het label, Jolly Roger Records, alvast voor deze heruitgave en vragen ook al heel nederig en beleefd of ze ook ‘Contaminazione’ en / of ‘Contamination’ opnieuw op de markt willen brengen. Liefhebbers van progressive rock kunnen eigenlijk niet om dit eerste album van Rovescio Della Medaglia heen.

Luc Ghyselen (88)

Jolly Roger Records

Tracklist: 1. Nothingness (Il Nulla) 2. La Creazione 3. L’Ammonimento 4. Sodoma X Y 5. Il Giudizio 6. The Great Flood (Il Diluvio) 7. The Creation 8. The Warning 9. Judgement Day