Ethereal Shroud: Trisagion

Ethereal Shroud is een project rond componist Joseph Walker die hier ook instaat voor de vocalen en het gitaarwerk en de arrangementen. Op ‘Trisagion’, het tweede full-album onder de naam Ethereal Shroud, laat hij zich begeleiden door Richard Spencer (bass, altviool) en John Kerr (drums). Shannon Greaves is als gast vocaliste te horen tijdens ‘Chasmal Fires’. ‘Trisagion’ tet slechts vier tracks maar toch klokt het album pas ruim boven het uur af. Opener ‘Chasmal Fires’ is met zijn duurtijd van 27.47 meteen de langste track van het album. Na een vrij lange instrumentale intro die evenveel voeling heeft met funeral doom als met atmosferische muziek barst een heel furieus stuk open en begrijp je best waarom ook de term black metal hier heel zeker van toepassing is. – Uiteindelijk wordt dit toch wel overduidelijk het hoofdbestanddeel van de sound die Ethereal Shroud neer zet. – Hier en daar worden wat rustiger en kalmere momenten ingebouwd, zoals het stuk waar Shannon te horen is, zodat een heel gevarieerd werkstuk ontstaat dat eigenlijk nergens verveelt en dat er voor zorgt dat je aandacht geen schijn van een kans heeft om te verslappen. Ook de korte outro is een rustgevend, atmosferisch stukje muziek. ‘Discarnate’ hapt net geen veertien minuten tijd weg. De intro, opnieuw wat atmosferisch, is dit keer heel kort gehouden en hetzelfde muzikale thema komt meteen aan bod als het tempo de hoogte in wordt gejaagd, terwijl het nummer meteen ook aan kracht en duisternis wint. Ook hier wordt verder gespeeld met veel wisselingen in tempo, ritme en kracht zodat er automatisch ook verschillende graduaties in dreiging, kilte en duisternis ontstaan. Eindigen doet Ethereal Shroud opnieuw kalm, rustig en atmosferisch. We overschrijden opnieuw vrij vlot de kaap van twintig minuten voor ‘Astral Mariner’, het derde nummer op dit album. Opnieuw krijgen we een heel sfeervolle en rustige aanloop periode te horen. Verder kent ook deze track heel wat wisselingen in tempo en ritme, komen furieuze fragmenten en rustiger momenten elkaar aflossen, en wisselt het nummer dan ook geregeld in kracht, dreiging en kilte. Het Afsluitende ‘Lanterns’ overschrijdt de kaap van dertien minuten maar is toch de kortste track op dit album. Opnieuw opent het nummer sfeervol, zij dat het donker getinte black metal geweld al vlug zijn weg naar de voorgrond vindt. Opnieuw ontstaat een heel gevarieerd nummer met wisselingen in kracht, dreiging, tempo en ritme. Nadat de laatste klanken van dit nummer zijn weggestorven, blijf je even wezenloos achter, niet goed wetend wat je allemaal is overkomen tijdens die zeer intense en beklijvende muzikale trip. Dan weet je het al: dit is geen album dat je even vlug vlug beluisterd en door slikt. Nee, het album heeft verschillende draaibeurten nodig om al zijn geheimen prijs te geven. Ideaal dus om koude en donkere avonden mee op te vullen.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Chasmal Fires 2. Discarnate 3. Astral Mariner 4. Lanterns