Autumn’s Child: Zenith

Wie als fan van melodic rock nog nooit gehoord heeft van Mikael Erlandsson heeft de laatste jaren op een andere planeet geleefd. Wie met een discografie van o.a. zes full-albums onder eigen naam, zeven albums met Secret Service, vijftien albums met Last Autumn’s Dream en nu, met dit ‘Zenith’, toe is aan een derde album met Autumn’s Child, is toch een gevestigde waarde in dit (sub)genre. De man heeft dus een cv om “u” tegen te zeggen en beschikt dan ook over een gouden stel stembanden. Daarnaast is hij een uitmuntende songschrijver en hoor je hem op dit album ook als gitarist en keyboards speler. Maar ook de overige heren die de line-up van Autumn’s Child uitmaken – Pontus Åkesson (lead gitaar), Robban Bäck (drums) Claes Andreasson (piano) en Magnus Rosen (bass) – kunnen een pak adelbrieven voorleggen, al zou deze opsomming ons te ver kunnen leiden. En dan komen er op dit album nog een pak extra gasten langs die het reeds hoge niveau nog wat optillen en voor mooie extra accentjes zorgen. Elf schitterend opgebouwde nummers komen langs waar rockende kracht perfect samen wordt gesmolten met schitterende melodieën. Bass en drums zorgen voor de heel solide, maar eveneens soepele, basis. Keys, piano en riffs zorgen voor de ruwbouw en zorgen voor extra accentjes die telkens mooi in het teken staan van het nummer. En dan krijg je er als toemaatje bijna nog schitterende vocalen bovenop, die zowel kracht als melodie uitstralen. Elke track krijgt dan nog een sublieme melodieuze gitaarsolo aangemeten om het plaatje volledig te maken. Hier en daar wat backing vocalen en wat extra aandacht voor piano en / of keyboards, zorgen ervoor dat elke liefhebber van bijvoorbeeld Treat, Eclipse of H.E.A.T., om het maar bij die te houden, ook niet om deze ‘Zenith’ van Autumns’ Child heen kunnen. Track na track weet het vijftal ons te overtuigen. Het niveau ligt telkens hoog zodat het voor ons onbegonnen werk is om onze favoriete track naar voor te schuiven.

Luc Ghyselen (90)

Pride & Joy Music PJM 12784

Tracklist: 1. Emergency 2. Evangeline 3. Love Is A Fighter 4. Nightingale 5. Never Say Die 6. Heaven Can Wait 7. Angel Of Danger 8. High On Love 9. Crowdpleaser 10. Don’t Wanna 11. Damaged Goods