Firehouse: The Story Of Italian A.O.R. Band 1987-1994

Dit is een heruitgave van de enige twee albums van het Italiaanse Firehouse, getiteld ‘Firehouse’ en ‘Labyrinth’. Het debuut zag zelfs nooit een uitgave op cd. Alhoewel het hier over een geremasterde uitgave gaat, zitten er enkele kwalitatief minder opgenomen nummers tussen. Komt natuurlijk omdat de opnames ongeveer vijfentwintig jaar oud zijn en de technologie destijds nog niet zo geavanceerd was als vandaag. Zelf kon ik daar gelukkig doorheen luisteren, want de nummers zelf boeiden me van begin tot einde. De typische 80’s sound, met gekende keyboard ondersteuning, is een pluspunt die ik na al die jaren telkens erg weet te appreciëren. Met de synthgeluiden in de opener ‘Overture 987’ gaan we nagenoeg vijfendertig jaar terug in de tijd. ‘The Secret Of The Sky’ kent een stevige riff en aanstekelijk refrein, maar een povere productie zorgt ervoor dat het drumwerk van een blikken doos lijkt te komen. Gelukkig besloten de heren om, voor de release van deze verzameling, het nummer in de originele bezetting opnieuw op te nemen. Het klinkt met een hedendaagse productie een pak meer uitnodigend. Je kan de lyrische video terug vinden op https://youtu.be/0C5AqTpkuBo. Het snarenwerk in ‘The Day Of Your Power’ lijkt op ‘Rock You Like A Hurricane’ van Scorpions, maar het nummer is verder compleet anders door een knap contrast in de riff in het refrein en het rustige tussenstuk. We kunnen een pak intense nummers vinden, zoals ‘Way Out For Freedom’ en de met-een-Motorhead-geïnspireerd gitaarwerk ‘Time To Fly’ en ‘Break The Bonds’. Keyboard staat telkens hoog aangeprezen, zoals in ‘Open Your Wall’. Ook ‘Pray’ kent veel piano en dankzij een kleine vocale bijdrage is dit nummer niet instrumentaal. Klassieke gitaar wordt doorprikt met uptempo riff en dito drumwerk in ‘House Of The Fire’. Wat eerst een gitaarmelodie lijkt te worden mondt uiteindelijk uit in uiterst fijn solerend gitaarwerk dat de afwezigheid van een vocalist mooi opvult. Een pak betere productie horen we bij ‘I Need The Fire’, dat als opener van de tweede schijf te vinden is. Opnieuw knap gitaarwerk en ritmisch slagwerk met een mooie melodie. Een piano opent en sluit de ballad ‘In My Eyes’. Alhoewel de vocalist vaak de nummers een positieve duw in de rug geeft, is een instrumentaal nummer als ‘Running Into The Danger’ sterk genoeg om een kleine vier minuten vlotjes boeiend te blijven door het alweer sterke gitaarwerk, hammond keys en tot headbangen uitnodigende ritme. We vinden ook kortere instrumentale werkjes terug in ‘A Dream Again’ en ‘Stonework’ dat met gierend snarenwerk van start gaat. Het kerkorgel in ‘The Prince Of Darkness’ vormt een mooi bruggetje naar de titeltrack ‘Labyrinth’, dat iets van Black Sabbath in zich heeft. Het passieve nummer kent eenzelfde gelaten neerslachtige vibe dat met het tergend trage ritme in de hand gewerkt wordt. ‘Fly By Night’ is een klassiek opbouwend nummer dat met een riff op gang getrokken wordt. Een sprankelend keyboard, alsook het vingervlugge fretwerk is opnieuw talrijk aanwezig. Die keys horen we een laatste keer in ‘The Color Of Your Kiss’, dat hiermee een laatste sprankel van de eighties laat horen. Spijtig dat deze opnames zo lang in de kast bleven, want het zijn twee echte A.O.R. juweeltjes die meer verdienden. We horen enkele invloeden van andere bands, maar dat met dit niveau van nummers niets meer gebeurd is, is wellicht een spijtig voorval dat met een heruitgave niet meer goed gemaakt kan worden. Echter, de melodieën zijn het zeker waard.

Rocking Klingon (84)

Music For the Masses

Tracklist: cd 1, ‘Firehouse’: 1. Overture 987 2. The Secret Of The Sky 3. Open Your Wall 4. Way Out For Freedom 5. Pray 6. Time To Fly 7. Dreaming Black 8. Break The Bonds 9. The Day Of Your Power 10. House Of The Fire 11. This Is My Life / cd 2, ‘Labyrinth’: 1. I Need The Fire 2. Calling Your Name 3. In My Eyes 4. Striking 5. Running Into Danger 6. The Prince Of Darkness 7. Labyrinth 8. A Dream Again 9. Stonework 10. Fly By Night 11. The Color Of Your Kiss