Scars Of Solitude: If These Walls Could Talk (ep)

Het Finse melodic metal gezelschap Scars Of Solitude, opgestart in 2015, komt zo’n vier jaar na na het debuutalbum, ‘Deformation’ (2017), met een zes tracks tellende ep af. We waren niet erg onder de indruk van het debuutalbum, maar wilden dit nieuwe werkstuk toch ook nog even onder de loep nemen. Zelf zeggen de heren dat deze ep pakken invloeden telt uit o.a. djent, doom, death metal en zelfs pop / punk. Wij horen in de eerste plaats heel veel melodie en horen inderdaad wel wat minimale accenten uit de opgesomde subgenres, maar om daar dan extra reclame mee te maken, is ons toch meer dan een brug te ver. Terwijl het schijfje zijn rondjes draait, zijn we er echt wel van overtuigd dat geen enkele fanaat van die opgesomde (sub)genres deze zes tracks tellende ep, goed voor ongeveer tweeëntwintig minuten muzikaal vertier, aan zijn / haar collectie zal toevoegen. Opener ‘Dark Matter’ klinkt voor ons heel melodieus, maar mist kracht om ons echt te overtuigen en ‘Left On The Road’ is een nummer waar we bij elke volgende luisterbeurt de neiging hebben om de skip toets te gebruiken. ‘No Riddance’ krijgt wat meer kracht mee, maar dan bevallen de zanglijnen ons niet echt. Het titelnummer kent een aantal heftiger momenten die ons wel overtuigen, maar tussendoor missen we toch kracht. ‘Lullaby Of The Ill-Fated’ is allesbehalve een slaapliedje geworden en is meteen het nummer dat ons het best in de oren klinkt dankzij veel kracht, een pak energie en gedrevenheid en de knappe melodieuze gitaarsolo. Ook de afsluitende ballade ‘Burden’ kan ons maar heel matig boeien. Opnieuw moeten we besluiten dat Scars Of Solitude ons niet kan overtuigen. Of we het gezelschap nog een derde kans willen geven … we twijfelen toch wel.

Luc Ghyselen (60)

Inverse Records

Tracklist: 1. Dark Matter 2. Left On Read 3. No Riddance 4. If These Walls Could Talk 5. Lullaby Of The Ill-Fated 6. Burden