Nightshade: Sounds Of Dark Matter

Van het Zwitserse Nightshade had ondergetekende nog niet echt gehoord maar de als in de promo vermeld staat onder “genre”: “black metal / industrial / avantgarde” is mijn interesse alvast gewekt. Als je dan ook nog verder leest “… For fans of Samael, Limbonic Art, Paradise Lost, Rotting Christ, Behemoth and Rammstein” is de interesse extra gewekt. Wat opzoekingswerk – wat is het wereldwijde web toch een bron van informatie – later ontdekte ik dat Nightshade gegroeid was uit The Nightshade (ergens tussen 1998 en 2006), Xicon (tussen 2006 en 2013) en uiteindelijk sinds 2020 als Nightshade door het leven gaat. Enkel Thomas W. (alle instrumenten) en David G. (vocals) zitten nu nog achter de naam Nightshade verborgen. ‘Sounds Of Dark Matter’ is het eerste full-album sinds de heropstart als Nightshade en zorgt voor acht tracks die allen een mix vormen van industrial klanken en black metal stukken met wat avant garde accenten als extra toetsen. Het tweetal opent met ‘Set To Destroy The Heart Of The Sun’, een nummer dat heel rustig en zacht opent. Daarna wint het nummer aan kracht en energie en krijgen industrial klanken het voor het zeggen. Daar worden dan typische black metal vocalen aan toe gevoegd en wij zitten al te denken aan een album dat perfect aansluit bij het al aangehaalde Samael. Maar dan neemt het nummer een andere wending aan en komen invloeden uit dark wave, gothic en zelfs new wave aan bod en blijven we toch op onze honger zitten. Daarna nemen de heren terug de industrial draad weer op en krijgen we opnieuw de best wel krachtig klinkende black metal terug te horen. Door dat intermezzo en door de cleane vocalen die dan ook aan bod komen, komt een bepaald sceptisme naar boven. Misschien is ‘Pulsars 1.33’ wel meer iets voor onze smaak. Maar nee, alhoewel we niet kunnen klagen over het energieke pijl zorgen industrial en new wave invloeden ervoor dat we zeker niet overtuigd worden. De krachtige black metal stem zorgt ervoor dat we toch nog aan het twijfelen slaan. Maar door ‘New Era’ weten we het wel degelijk. Deze industrial / dark wave / gothic track is niet ons ding en ook die hier opvolgende nummers blijven te veel invloeden uit die genres naar voor brengen. We missen dus duidelijk het beloofde black metal segment die maar met mondjesmaat gebruikt wordt. Zodoende mogen fans van Samael, Rotting Christ en Behemoth die in de promo tekst vermeld stonden, al meteen deze ‘Sounds Of dark Matter’ van hun lijstjes schrappen. Wij doen dit alvast heel zeker, want na een hoopgevende start, zakt het geheel, naar onze smaak, letterlijk en figuurlijk volledig in elkaar.

Luc Ghyselen (55)

My Kingdom Music

Tracklist: 1. Set To Destroy The Heart Of The Sun 2. Pulsars 1.33 3. New Era 4. Chariots Of Thunder 5. Andromeda Defiled 6. Zero Matter Gravity 7. The Sign: In Decades Absolved 8. A Call From Distant Skies