Tinsley Ellis: Devil May Care

Gitarist en vocalist Tinsley Ellis ontdekte de blues in eerste instantie middels bands als The Yardbirds, The Animals, Cream en The Rolling Stones om het maar bij die te houden. Via Britse bands dus. Korte tijd later ontdekte hij dan ook Southern rock bands (The Allman Brothers vooral) en pas daarna ontdekte hij ook pure bluesartiesten als Freddie King en B.B. King. Het spreekt bijna voor zich dat het werk van Tinsley Ellis door de invloeden van mee draagt. De man heeft er ondertussen een schitterende muzikale carrière opzitten, want een eerste album met Tinsley als gitarist krijgen we reeds in 1982 middels het album ‘The Heartfixers featuring Chicago Bob Nelson’. Met deze ‘Devil May Care’ is Tinsley Ellis ondertussen aanbeland bij het twintigste (!) full-album onder eigen naam. Voor dit nieuwe werkstuk schreef Tinsley massa’s nummers – maar slechts tien haalden het album – want hij kreeg massa’s inspiraties tijdens de corona pandemie en doordat hij, via tal van sociale media, in contact stond met heel wat fans, kreeg hij ook veel feedback toen hij nieuwe stukjes muziek deelde. Wij horen in ieder geval knap opgebouwde nummers die de ene keer duidelijker in het teken van rockende blues songs staan en dan weer eens dieper de pure blues roots opzoeken. Dat Tinsley nog steeds niet vies is van een streepje Southern rock komt ook hier aan bod. Maar hoe je de stijl van Tinsley ook omschrijft – wij houden het op een mix van blues, rock en Southern rock – elke track wordt vol passie gebracht. Je hoort er zijn warme soulvolle stem in een nagenoeg perfecte combinatie met zijn gitaarspel. Soms vinden wij dat de keyboards iets te nadrukkelijk in de mix zitten, maar dat is dan natuurlijk onze smaak. Geen van de nummers valt immers door de mand en als je ons om een favoriete track vraagt, hebben wij het moeilijk kiezen. De gedreven opener ‘One Less Reason’ rockt lekker weg en verdient al een extra sterretje. Maar dat kan ook gezegd worden van het snedige ‘Right Down The Drain’ of van het stevig rockende ’28 Days’, waar Jimi Hendrix even om de hoek komt meekijken. Maar ook de gevoelige afsluitende ballade ‘Slow Train To Hell’ krijgt van ons een extra sterretje. Dit om maar aan te geven dat Tinsley Ellis van vele markten thuis is en ons steeds weet te overtuigen. ‘Devil May Care’ is zodoende een heel knappe aanvulling geworden op de discografie van deze artiest.

Luc Ghyselen (86)

Alligator Records ALCD 5008

Tracklist: 1. One Less Reason 2. Right Down The Drain 3. Just Like Rain 4. Beat The Devil 5. Don’t Bury Our Love 6. Juju 7. Step Up 8. One Last Ride 9. 28 Days 10. Slow Train To Hell