Symbolical: Igne (ep)

Het Poolse Symbolical zorgde eerder reeds voor twee goed ontvangen full-albums: ‘Collapse In Agony’ (2015) en ‘Allegory Of Death’ (2018). Nu zien ze het grootser, want deze ep is de eerste van een drieluik – in 2022 hoopt men de overige twee op de markt te brengen – dat in totaal negen tracks zal tellen én waar men telkens een video wil van maken. Het kwartet – Pawel “Cymer” Cymerman (vocals, gitaar), Konrad “Sloq” Sloczynski (gitaar), Dariusz “Daray” Brzozowski (drums) en Lukasz “Lukas” Matyja (bass) – kan je in het vakje blackened death metal onderbrengen. Wel willen we u meegeven dat de heren een lichtjes mysterieuze klank aan hun sound weten te koppelen. Op ‘Igne’ vertellen de heren het verhaal van de geboorte van Jesus, maar niet zoals het verhaal algemeen gekend is, want op dit schijfje baart Maria weliswaar jesus, maar dan als antichrist die de wereld veroordeeld tot verwoesting. Met ‘The Call Of Nazareth’ opent het schijfje. Een mysterieuze dreigende sound verkilt ons meteen tot op het bot, waarna drumpatronen ons bij het nekvel grijpen en kracht, duisternis en verdoemenis oprijst. De krachtige riffs ondersteunen al even krachtige en machtige vocalen die samen voor een onheilspellende kracht staan. Als “Cymer” ook gefluisterde vocalen ten berde brengt zijn we helemaal mee getrokken in het nieuw geschreven verhaal rond de geboorte van Jesus. Meteen een binnenkomer van formaat, want als je enkel naar dit nummer luistert, blijft het heel lang nazinderen en jaagt het minuten later nog steeds rillingen over ons heen. En eigenlijk klinkt ‘Epiphany & Revival’ al even donker, dreigend en krachtig en krijgt ook deze track verschillende tempo en ritme wisselingen mee zodat een heel knap opgebouwd werkstuk ontstaat. Opnieuw wisselt “Cymer” uiterst krachtige en brutale vocalen af met mysterieus gefluister. ‘Disciple Of Death’, waarmee deze ep eindigt, doet daar niets voor onder en zet zo zijn mysterieuze, maar heel krachtige en dreigende reis verder. Meteen dus drie intense en beklijvende tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. Je kan al van twee van deze nummers een video vinden op het wereldwijde web. We zijn alvast heel benieuwd naar wat de heren zullen brengen op de twee overige ep’s van dit drieluik, maar zullen ondertussen deze ‘Igne’ van Symbolical grijs draaien.

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. The Call Of Nazareth 2. Epiphany & Revival 3. Disciple Of Death