Psilocybe Larvae: Where Silence Dwells

Psilocybe Larvae lijkt mij eerder een Latijnse naam voor een insect dan voor een metalband. Edoch, deze band komt uit Sint Petersburg (Rusland) en werd opgericht in 1996. ‘Where Silence Dwells’ is hun vijfde langspeler. Het was lang wachten op een nieuw album: negen jaar zaten de fans op hun honger. Hun sound wordt bestempeld als melodic doom / death maar ik hoor zeker ook wat post black metal en progressieve elementen. Voor mij was het een eerste kennismaking met deze band en deze was erg aangenaam. Alles is hier aanwezig om menig metalfan te bekoren: stevig genoeg voor de hardere metalfans, melodieus genoeg voor een ander publiek, goede cleane zang afgewisseld met grunts, goede nummers, perfect gespeeld maar vooral zeer mooie tempo – en stijlwisselingen die heel mooi met elkaar verweven zijn. Hun sound doet me soms denken aan de helaas gestopte band Ghost Brigade, wiens cd’s ik nog vaak beluister. Bovendien wordt dit album na elke draaibeurt beter en beter. Betere nummers zijn alvast het up tempo ‘The Flame Of Dying Lifee met wat gothic invloeden, het in dezelfde stijl stekende ‘Run To Nowhere’, ‘Ghost In The Room’ met wat rustiger stukken en technisch perfecte drums, ‘Silent Sphinx’ dat wat aan de oude Katatonia doet denken, en het mooie melodische doom nummer ‘Where Silence Dwells’ met ingetogen stukken en met behoorlijke agressieve uithalen. Een heel knap nummer. Zeker een aanrader voor fans van dit genre.

Bart Verlinde (85)

Independent Release

Tracklist : 1. The Flame Of Dying Life 2. Run To Nowhere 3. Ghost In The Room 4. Inner Darkness 5. Dead Dreams 6. Sorvali Cemetery 7. Silent Sphinx 8. The Fall Of Icarus 9. Encounter With Nothingness 10. Where Silence Dwells