Eldritch: EOS

Mag ik je volle aandacht vragen voor het nieuwste werkstuk van het Italiaanse Eldritch? Deze progressive (power) metal band werd in 1988 opgestart als Zeus, maar wijzigde de naam naar Eldritch in 1991. Ondanks de talrijke wisselingen in de line-up, zorgt Eldritch keer op keer voor knappe full-albums en dit ‘EOS’, het twaalfde full-album ondertussen, is daar opnieuw het bewijs van. Eldritch bestaat tegenwoordig uit Terence Holler (vocals), Eugene Simone (gitaar), Rudj Ginanneschi (gitaar), Oleg Smirnoff (keyboards), Dario Lastrucci (bass) en Raffahell Dridge (drums) die allen hun instrument tot in de puntjes beheersen. Op ‘EOS’ levert dit tien pareltjes op van nummers als we het korte instrumentale ‘Dead Blossom’ meetellen. Natuurlijk krijg je de volledig sound van Eldritch pas te horen vanaf ‘Failure Of Faith’, maar vanaf dan is het eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. De schitterende stem van Terence bijvoorbeeld die kracht koppelt aan melodie en souplesse. De krachtige en soms verbluffende drumpatronen van Raffahell die samen met de stuwende basslijnen van Dario instaan voor een heel solide basis, maar waar ook ruimte gelaten wordt voor bijzondere wendingen in tempo en ritme. De krachtige riffs die samen met de sublieme keyboard klanken voor de prachtige structuren zorgen. En dan heb je natuurlijk de technische hoogstandjes van de snarenplukkers (Eugene en Rudj) die hun solo’s smaakvol, vingervlug, flitsend of melodieus aanbieden al naargelang het nummer of het fragment erom vraagt. Maar ook Oleg, de man op keyboards, mag zijn klanken keer op keer op de voorgrond toveren en doet dit met enorme kennis van zaken. Nummer na nummer worden we op hoogstandje getrakteerd zonder dat dit in de weg komt te staan van de schitterend opbouw van de nummers waar melodie en kracht en technische klasse hand in hand gaan. Het doet ons bij momenten wat denken aan Genesis, maar dan met een stuk extra kracht en “metal” gevoel. We horen geen mindere momenten langskomen, enkel maar evenwaardige hoogstandjes van songschrijven en uitvoering, maar als je ons het mes op de keel zet, durven we je vast en zeker het lang uitgesponnen ‘Sunken Dreams’ aanraden waar de heren goochelen met tempo en ritmewisselingen, waar de stem van Terence je meevoert naar ongekende hoogtes en waar het technisch kunnen van de heren op een sublieme manier gecombineerd wordt met kracht, melodie, tempo en ritme. De heren sluiten dit album af met hun versie van Bon Jovi’s Runaway afkomstige van het titelloze debuutalbum van deze Amerikaanse band uit 1984. Ze blijven erg dicht bij het origineel en wij denken terug aan de tijd dat we het nummer grijs hebben gedraaid. Met ‘EOS’ zorgt Eldritch voor een schitterend album dat in geen enkel collectie progressive (power) metal mag ontbreken.

Luc Ghyselen (95)

Scarlet Records SC 402-0

Tracklist: 1. Dead Blossom 2. Failure Of Faith 3. The Cry Of A Nation 4. Circles 5. No Obscurity 6. Sunken Dreams 7. Fear Me 8. I Can’t Believe It 9. The Awful Closure 10. Eos 11. Runaway