Adventum Diaboli: Ο Λόγος Του Σκότους: Chapter I

Adventum Diaboli (vrij vertaald: de komst van Satan) is een Griekse black metal band die inmiddels tien jaar actief is en met ‘Ο Λόγος Του Σκότους: Chapter I’ toe is aan een zesde full-album. De titel wordt vertaald als “Het woord van de duisternis” zodat u meteen weet waar u aan toe bent: een album lang vol pure duisternis. Het dient gezegd dat Adventum Diaboli erin slaagt om in tegenstelling tot vele andere, niet te klinken als een kloon van de Griekse spitsbroeders en grondleggers van de scene zoals Rotting Christ of Varathron. Zeker in hun beginjaren lieten ze zich vooral inspireren door de genre-genoten uit het hoge Noorden. Niettemin klinken er op deze recente worp al eens instrumenten die hun roots toch enigszins verraden. Desalniettemin weet de band haar eigenheid te behouden en bovenal klinken ze nog steeds bijzonder rauw en old-school. Net daar wringt voor ons soms het schoentje, de productie is niet helemaal waar wij wild van worden. Met name de drumpartijen klinken al te vaak bijzonder dof. Het maakt dat we zeker niet van elk nummer even enthousiast zijn. Er zitten absoluut geweldige stukjes tussen maar evenzeer zijn er passages die we of te zwak vinden qua productie of die we eerder eentonig vinden. Zo zijn we bijvoorbeeld al meteen niet bijzonder onder de indruk van de opener die in feite een lang uitgesponnen intro is die ongetwijfeld moet zorgen voor een duistere sfeer maar naar ons gevoel té lang langdradig is en door de stemvervormer eerder klinkt als de begeleidende stem op een horrorattractie van de kermis. Het daaropvolgende ‘Against His Light’ komt eveneens vooral loom over. De zang is voornamelijk spoken word-achtig, het tempo is traag en het nummer barst in feite op geen enkel moment los. We zouden bijna gaan vrezen dat het ganse album ons op onze honger laat zitten als ook ‘Ιερά Εξέταση’ (hetgeen “Inquisitie” betekent) log van start gaat maar dan schakelt de band plots méér dan één versnelling hoger en wordt er gezorgd voor een eerste knaller wat ons betreft. Niet dat het nummer vanaf dan enkel als een ware demon klinkt maar de afwisseling maakt dit echt wel een zeer aangenaam nummer. Helaas klinkt niet elk nummer op het album even sterk en stellen we vast dat we geregeld onze aandacht enigszins verliezen. Kortom het album gaat een beetje op en neer zowel qua tempo en sfeer als qua melodie en vindingrijkheid. Wie fan is van een heel rauw, ongepolijst geluid en er een dito productie zonder probleem bijneemt, is bij Adventum Diaboli aan het juiste adres maar wij zijn toch enigszins op onze honger blijven zitten. Adventum Diaboli heeft een album gemaakt dat we zeker kunnen aanhoren maar zonder dat we ervan onder de indruk zijn geraakt. Daarvoor zitten er teveel zwakkere momenten tussen. Van een band die zijn tienjarig bestaan viert, hadden wij meer verwacht.

K.H. (65)

Independent Release

Tracklist: 1. The 666 Shades of Evil (Introduction to the Occvlt) Intro 2. Against His Light 3. Ιερά Εξέταση 4. Son of Dawn 5. Suffering from Gods Plagues 6. Λεγεών (Ensarkosis of Free Will)

7. For a Lady and the Beast 8. The Hammer of Witches 9. In the Pursuit of Necromancer 10. 1347 (Outro)