Timechild: And Yet It Moves

Liefhebbers van classic rock / hard rock moeten hun oor eens te luisteren leggen bij dit debuut van het Deense Timechild: wij zijn ervan overtuigd dat ze dit viertal meteen in hun hart gaan sluiten! Een boute uitspraak? Wij denken alvast van niet. Timechild werd opgestart in 2020 (in volle corona pandemie – meteen een schitterende kans voor de heren om “samen” aan muziek te werken wegens geen andere verplichtingen) door een viertal dat al een aantal adelbrieven kan voorleggen van bij andere bands: Anders Folden Brink (vocals, rhythm & lead gitaar), Birk (lead & rhythm gitaar, backing vocals), Martin Haumann (drums) en Daniel Bach (bass, backing vocals). Het kwartet zorgt op deze ‘And Yet It Moves’ voor negen tracks die ervoor zorgen dat je inderdaad beweegt. Elke track wordt uiterst knap opgebouwd, kent een solide en stevige basis van bass en drums, krijgt krachtige riffs mee, bevat schitterend opgebouwde gitaarsolo’s waarbij de twee gitaristen vaak in duel gaan, en wordt voorzien door heel krachtige, maar ook soepele vocalen. De promo tekst heeft het over “voor fans van Deep Purple, Black Sabbath en Baroness”. Wij zouden door ook graag de naam Wolfmother aan toevoegen. Of zowel de oudere bands die het (sub)genre hielpen groot maken als een paar “recentere” bands die ervoor zorgen dat het (sub)genre de nodige aandacht blijft krijgen die het verdient. Timechild verdient het gewoonweg om in dat rijtje op genomen te worden. De ene keer kiezen ze ervoor om maar aan kracht in een nummer onder de brengen, een andere keer primeert de melodie en nog een andere keer knipogen ze overduidelijk richting doom, als we de oude Black Sabbath onder die noemer mogen plaatsen. Naast de werkelijk knappe opbouw van de nummers is het de warme stem van Anders die ons weet te raken, terwijl de gitaarsolo’s er telkens voor zorgen dat we elk nummer opnieuw in ons hart sluiten. Slechts een nummer valt, naar onze smaak wat tegen, en dat is het eerder gevoelige ‘Schrapnel’. Elk van de overige tracks krijgt van ons een dikke negen op een schaal van één tot tien. Dus, hard rock / classic rock fanaten: hol naar de dichtstbijzijnde platenboer, of bezoek je favoriete muziekzaak online en koop dit pareltje. Je zal er uren luisterplezier aan overhouden en MUSIKA achteraf bedanken voor de gouden tip.

Luc Ghyselen (95)

Mighty Music PMZ358

Tracklist: 1. And Yet It Moves 2. This Too Will Pass 3. Haze Of The Dawn 4. Where I Now Belong 5. Children Of A Killing Sun 6. Shrapnel 7. Choir Of Man 8. Last Frontier 9. The Bite Of Frost