Gryftigaen: Fehunðyrdauðr

Er bestaat al eens een snoodaard die je middels een bandnaam en / of albumtitel zomaar op het verkeerde been zet. Het duo dat opereert onder de naam Gryftigaen valt hier zeker en vast onder. Waar je zeker afgaand op de albumtitel verwacht uit te komen bij één of ander obscuur Ijslands gezelschap, blijkt Gryftigaen een duo afkomstig uit Chili. Behoorlijk verrassend vinden we. Hoe dan ook, één en ander laat uitschijnen dat we ons mogen verwachten een old school black metal geschoeid op de Scandinavische leest. Het moet gezegd dat we op dat vlak véél minder verrast worden dan met de bandnaam want het album klinkt wel degelijk zoals verwacht. Nadat de debuutplaat ‘Graven Til Måneåpenbaringer’ het licht zag in 2020 komt de band nu reeds op de proppen met opvolger ‘Fehunðyrdauðr’. Opener ‘Æter’ begint rustig maar dreigend als een soort van ambiënt soundscape die meteen de sfeer juist zet voor een brok onheilspellend, donker en rauw werkstuk. Wat nadien volgt, is effectief pure en rauwe black metal die net zo goed dertig jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. Het donkere, kille en rauwe gedachtengoed druipt als het ware van de muren. Maar tot zover het positieve nieuws. Het ganse album ademt vooral dezelfde terugkerende donkere weemoed uit zonder ook maar ergens te verrassen of écht bij de keel te grijpen. We blijven enigszins op onze honger zitten vooral doordat na verloop van tijd de nummers als het ware volledig in elkaar lijken te vloeien en er zelfs sprake is van enige verveling. De zang lijkt wel één lang aaneengerekt monotoon rauw gebrul en ook de andere instrumenten klinken nogal vlak. Kortom de productie kon beter wat ons betreft. Nu klinkt het allemaal nogal dof. Maar los daarvan zorgt het album op muzikaal vlak voor te weinig variatie naar ons gevoel. Het had allemaal een tikkeltje extra mogen bevatten om zich ergens te onderscheiden van andere bands binnen het genre. Nu wordt de middenmoot nergens achterop gelaten. Voer voor fans van atmosferische zwartgeblakerde zielen die een soundtrack zoeken om hen te vergezellen op een lange tocht door een donker woud en nergens een sprankeltje licht te ontwaren. De fans van het brutale agressieve opzwepende black metal geweld dienen zich te onthouden want daarvoor klinkt Gryftigaen te traag.

K.H. (60)

Inferna Profundus Records

Tracklist: 1. Æter 2. Djúphljóð 3. Sacrament Of Phosphorescence 4. Seiðursongen 5. Crossing Through The Pillars Of Azazyl 6. Drowned In A Rising Sun 7. Eiðr Myrkr