Gåte: Nord

Het Noorse Gåte werd in 1999 opgestart door Sveinung Sundli. Gåte zorgde voor een mix van Noorse folk, rock, metal en elektronica. Intussen is de originele line-up iets gewijzigd – nog steeds maken Sveining Sundli (Hardangerviool, orgel, vocals, percussie), zijn zus Gunnhild Sundli (viool, vocals) en Magnus Børmark (gitaar, vocals, percussie) deel uit van de band terwijl Jon Even Schærer (percussie, vocals) er later is bijgekomen – en kiest men dit keer voor een eerder akoestische benadering. Daarvoor ging Gåte vooral op zoek naar aloude Noorse folksongs of gebruiken ze in in ieder geval heel traditionele teksten, al zijn er ook een aantal teksten van de hand van Nora Eklo. Op ‘Nord’ krijg je zo tien tracks te verwerken die heel diep op je inwerken en ons hier vooral doen denken aan bands als Heilung, Wardruna en Myrkür om het maar bij die te houden. Kortom we worden mee gevoerd op heel intense en beklijvende trip in een Noorse neo folk setting. Soms heel bezwerend (check ‘Talande Tunger’), soms heel gevoelig (check ‘Horpa’), maar steeds enorm intens en diep op je inwerkend. Wij gaan eerlijk zijn; wij krijgen geen genoeg van de minimale begeleiding waar percussie een belangrijke rol in speelt en waar de stem van Gunnhild ons keer op keer kippenvel bezorgt: de rillingen lopen ons bij elk nummer opnieuw over de rug. Wat een schitterend en intens beklijvend plaatje is dit geworden: een “must have” voor elke fan van neo folk.

Luc Ghyselen (98)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Solfager og Ormekongen 2. Svik 3. Hemnarsverdet 4. Horpa 5. Talande Tunger 6. Rideboll og Gullborg 7. Sigurd og Trollbrura 8. Kjærleik 9. Jomfrua Ingebjørg 10. Sjåaren