Sinful Ways: Darkest Days (ep)

Het Canadese Sinful Ways werd opgericht in 2016 en bracht in 2019 een eerste ep op de markt. Twee jaar en een bezettingswissel later is de band er opnieuw middels de ep ‘Darkest Days’. De band brengt een soort mix van groove metal / metalcore met trashmetal. ‘Darkest Days’ is onze persoonlijke eerste kennismaking met de band en zoals iedereen weet, is een eerste indruk altijd belangrijk. Het dient gezegd dat we van bij de eerste luisterbeurt op twee gedachten hinken. Enerzijds is er feit dat de heren hun instrumenten duidelijk zéér goed beheersen wat resulteert in een vol, afwisselend geluid dat aan een rotvaart op je wordt afgevuurd terwijl er aandacht is voor melodie en tempowisselingen. Één en ander wordt eigenlijk extra in de verf gezet door twee totaal uiteenlopende stemmen. De ene is de cleane zang van bassist Brad Lake, de andere de rauwe gruntstem van nieuw gitarist Frank Lahache. Het is een afwisseling die we zeker en vast kunnen smaken. Maar naast deze positieve bedenkingen is er meteen ook het gegeven dat de mix aan stijlen er een beetje voor dreigt te zorgen dat Sinful Ways als mossel noch vis wordt gerangschikt. Hoewel elk nummer best wel fris klinkt, loert ook altijd wel ergens een vergelijking met één of andere gevestigde waarde om de hoek en heb je het idee dat er nog teveel diverse ideeën in één song worden gestopt om toch maar origineel uit de hoek te komen. Soms vinden we dat een opzwepende riff op zich genoeg is zonder dat er perse een extra trashsolo aan toegevoegd moet worden of brengt het keyboard voor ons niet of nauwelijks een toegevoegde waarde. De twee kortere nummers, ‘Bury The Hatchet’ en ‘Manhattan’, springen er daarom voor ons uit omdat die songs meer gebald zijn, niettemin toch de nodige afwisseling bevatten maar als regelrechte agressieve bommen in je gezicht knallen. Afsluiter ‘Pursuit’ bouwt langzaam en traag op om dan wel uit te barsten maar bevat voor ons net té veel ideeën en boet daardoor aan kracht in. Dat Sinful Ways een band is met potentieel, bewijzen ze zeker en vast met deze ep. We kijken uit naar een full-album van deze heren waarbij we de hoop koesteren dat ze resoluut de kaart durven trekken van de pure power-riffs.

K.H. (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Welcome/Vow Of The Devil 2. Bury The Hatchet 3. Manhattan 4. Pursuit