Thy Worshiper: Bajki O Staruchu

Thy Worshiper is een band die oorspronkelijk het licht zag in 1993 in Wroclaw, Polen – maar tegenwoordig levendig wordt gehouden door bezieler van het eerste uur (en enig oorspronkelijk lid) – Marcin Gasiorowski vanuit de Ierse hoofdstad Dublin. We hebben ons laten vertellen dat de albumtitel zoveel betekent als “sprookjes over de oude man”. Ons Pools is van een dermate bedroevend niveau dat je ons eender wat kunt wijsmaken dus we houden het erop dat het wel zal kloppen. Want afgaand op de hetgeen de band ons voorschotelt, heb je niet het idee dat het sprookjesachtige vertellingen zijn. De sfeer die de plaat voor ons oproept, is die van koude winteravonden maar dan niet die van rond een gezellig haardvuur met een drankje erbij maar eerder van die grauwe, druilerige, donkere avonden met de gezelligheid van een begrafenis en waarvan je dus vooral hoopt dat het snel terug lente wordt zodat de ellende voorbij is. Thy Worshiper staat te boek als een pagan black folk metal band maar het black gedeelte komt dan toch maar héél erg mondjesmaat aan bod op dit album. Het tempo ligt doorgaans vervelend laag, de nummers zijn veelal lang uitgesponnen maar hoewel er van meerdere instrumenten en diverse zangstemmen gebruik wordt gemaakt, wordt de hoofdtoon gevoerd door percussie en een overheersend klaaglijk klinkend vrouwelijk gezang. Het kan ons op geen enkel moment bekoren. Ligt vast aan ons want we worden zelden vrolijk van dergelijk hoog vrouwelijk gezang. Maar bovenal vinden we het ganse album getuigen van een immense saaiheid. Bijna voortdurend stelden we ons de vraag wanneer een nummer zou werken naar die climax maar die bleek er niet te komen. Misschien is één en ander beter genietbaar als je de teksten begrijpt maar muzikaal voelde het vooral als een eindeloos herhalen van dezelfde quasi tantrische geluiden. ‘Bajki O Staruchu’ is een album dat vermoedelijk niet in onze top duizend van het jaar geraakt maar laat dat de liefhebbers van duister klinkende folky onheilspellende muziek met af en toe een donker klinkende grom niet weerhouden om dit subliem te vinden. Wie zit te wachten op rauwe black metal-achtige uithalen is er behoudens afsluiter ‘Mgla’ bij voorbaat aan voor de moeite. Véél te weinig wat ons betreft.

K.H. (50)

Pagan Records

Tracklist: 1. Straszno Tu 2. Aniołkowi Nie Wierz 3. Cień 4. Sen 5. Gra W Kości 6. O Kwiatku Na Grobie 7. Baba Jaga 8. Mgła