Anakim: The Elysian Void

Soms slippen pareltjes van albums door de mazen van het net. Dat gebeurde ook bijna met ‘The Elysian Void’, het tweede full-album van het Britse Anakim, een ons eerder onbekende band die in 2011 werd opgestart in Weymouth. Niet enkel het feit dat er wekelijks een heel pak albums op onze bureau’s neerploffen is daar debet aan, maar ook de nog steeds heersende pandemie zorgt er voor dat sommige albums niet de aandacht krijgen die ze verdienen. ‘The Elysian Void’ werd in eigen beheer op de markt gebracht eind juli, maar bereikt ons door omstandigheden nu pas. ‘The Elysian Void’ telt acht mooi opgebouwde en vrij lang uitgesponnen nummers. Gelukkig vervelen die nergens dankzij de mooie opbouw en het feit dat de heren ook wel van tempo en ritmewisselingen houden. Voeg daaraan toe dat hun sound krachtig en melodieus tegelijk is en dat sommige gitaarsolo’s werkelijk om van te duizelen zijn (check bijvoorbeeld de flitsende solo tijdens ‘Bearer Of Sacred The Flame’). Ook op vocaal gebied zorgt dit vijftal – Matt Small (vocals), Anthony Ridout (bass), Joe Ryan (gitaar), Carl Hunting (gitaar) en Ewan Ross (drums) – voor heel wat variatie dankzij krachtige cleane vocalen, maar ook diepe zware grunts komen aan bod bij dit gezelschap dat een muzikale mix weergeeft van melodic death metal en technical death metal. Wij hebben geen slecht moment ontdekt tijdens onze luisterbeurten, integendeel, we ontdekten zelfs accenten die ons bij eerdere luisterbeurten nog niet waren opgevallen. Een groeischijf noemen wij dit dan en dat zijn meestal de albums die heel lang in onze playlist voorkomen. Dat zal met deze ‘The Elysian Void’ van Anakim niet anders zijn. Welk nummer we u zouden aanraden? Geen idee, want vanaf de eerste tonen van opener ‘Of Starlit Shrines’ tot en met de laatste noten van afsluiter ‘The Elysian Void’ hebben we genoten van de mooie symbiose van technische klasse, de mooie melodielijnen en de kracht en dreiging die van elk nummer uitgaat. Misschien is Anakim voor de meesten onder u een nobele onbekende, maar check dan toch maar dit pareltje dat ‘The Elysian Void’ als titel meekrijgt. Zeker liefhebbers van melodic death metal die ook het technische aspect niet schuwen, zullen hier heel wat uurtjes zoet mee gehouden worden.

Luc Ghyselen (95)

Independent Release

Tracklist: 1. Of Starlit Shrines 2. Infinite Realities 3. Casualties Of An Ascendant War 4. The Auguries Of Virgin Soil 5. Bearer Of The Sacred Flame 6. Malformed Chthonic Dream 7. Veins Of The Unlight 8. The Elysian Void