Anomalie: Tranceformation

Waar het Oostenrijkse Anomalie eerst vooral bekend was als het project van Harakiri For The Sky-gitarist Chris Marrok, heeft de band intussen zijn bestaansrecht meer dan bewezen. ‘Tranceformation’ vormt al de vierde langspeler in de typerende, ritualistische black metal van de multi-instrumentalist. Die stijl komt al bij de eerste tonen van opener ‘The Tree’ naar boven: lang gerekte ambient soundscape met didgeridoos, trommen en iele, sjamanistische zang. De lyrics luiden naturalistische, heidense (en soms een beetje kleffe) bezweringen en een onheilspellend toon is gezet. Het nummer bouwt systematisch op tot full-on black metal, inclusief blastbeats die mooi samengaan met de omineuze chants. Dat is zowat het concept van het album, maar Marrok is zeker niet vies van een beetje meer creativiteit. ‘Relics’ durft zelfs een beetje de Finntroll-kant op te gaan, met een up-tempo bassriffje en keyboards. Even later leven de drums zich uit in een minimalistisch intermezzo met veel cymbaalgeplingel en naar het einde toe zullen fans van de occult rock van Dool zich zeker ook amuseren. Bij wijlen hanteert Marrok ook wel een wat meer moderne gitaaraanpak dan we in traditionele black metal gewoon zijn: gekapte, zware stukken en een zeer aanwezige bass om de rituele spreuken extra kracht bij te zetten. Vaak, zoals uitgesproken op ‘Nemesis’, gaat het eigenlijk gewoon eerder om sludge dan om black metal, en dat is helemaal oké. ‘Cerulean Sun’ verwelkomt een viool voor extra cachet en afsluiter ‘Eternal Burden’ grijpt dan weer meer terug naar de black metal roots, zij het dan ook echt wel goed uitgevoerd. Kortom, met dit album blaast Anomalie een frisse wind door het bergachtige landschap van de black metal. De nieuwe plaat laveert tussen allerlei andere nieuwe toetsen in het genre en jongleert er meesterlijk mee. Denk aan Blut Aus Nord, Batoushka, Botanist en Myrkur die samen één groot feest geven.

Sam Bruynooghe (86)

Art Of Propaganda Records

Tracklist: 1. The Tree 2. Relics 3. Alive 4. Nemesis 5. Cerulean Sun 6. Eternal Burden