Voidfallen: The Atlas Of Spiritual Apocalypse

Het Finse Voidfallen is voor ons een nieuwe naam in de heavy metal wereld en dan meer bepaald in het (sub)genre melodic death metal. Voidfallen werd pas in 2019 opgestart maar debuteerde al vlug met een drie tracks tellende ep: ‘The Sinners, The Plague And The Voidfallen’. Drie singles zorgden ervoor dat we warm werden gemaakt voor het debuutalbum van het vijftal. Na een heel sfeervolle intro, het titelnummer ‘The Atlas Of spiritual Apocalypse’, barst het feestje los met ‘Remnants Of The Heart’. Meteen een heel mooi opgebouwd nummer waar kracht en melodie mooi samengaan in een heel indrukwekkend geheel. Het is meteen het begin van een heel knappe muzikale reis dat het kwintet – Lauri Myllylä (bass), Mika Lumijärvi (drums), Aleksi Tossavainen (gitaar), Henri Vuorenmaa (gitaar) en Tommi Kangaskortet (vocals) – uittekent met heel mooi opgebouwde nummers. En zonder dat we de overige nummers willen te kort doen, vallen we bij elke beluistering voor het prachtige ‘From Souls To Embers’ waar de heren spelen met tempo en ritmewisselingen en zelfs flarden symfonische muziek integreren in hun totaalsound. Het is een nummer dat we wel een paar keer binnen een tijdspanne van een uur willen horen langskomen. Maar ook de overige zeven volwaardige tracks – we laten de intro even buiten beschouwing – mogen er gerust zijn. Zo creëert Voidfallen meteen een full-album dat ons van begin tot einde weet te bekoren. ‘The Atlas Of Spiritual Apocalypse’ is een goede veertig minuten intens genieten van prachtige composities waar heel stevige, energieke en krachtige momenten worden afgewisseld met meer melodieuze passages. Zelf geven de heren al aan om na alle corona gekheid er een stevige lap op te geven middels live concerten. Als we dit album als maatstaf mogen nemen, kunnen wij al niet wachten om hen aan het werk te zien en te horen.

Luc Ghyselen (96)

Inverse Records

Tracklist: 1. The Atlas Of Spiritual Apocalypse 2. Remnants Of The Heart 3. The Hollows 4. The Daughters 5. From Souls To Embers 6. From Embers To Fall 7. Sui Generis 8. The Slaves Of The Echo Chambers 9. Seen Through Ice