Unctoris: Shout Demise

Unctoris is een band uit Lombardije (Italië) die reeds actief is sinds 2003 en zich catalogeert in de rubriek death / black metal maar met deze ‘Shout Demise’ aan een debuut full-album toe is. Er zijn wel twee demo’s en evenveel ep’s uitgebracht in de loop der jaren maar het laatste wapenfeit op het vlak van muziek uitbrengen, dateert van een split-single in 2013. Kortom, Unctoris is een echte underground band die vooral in het thuisland een sterke live reputatie heeft opgebouwd. Als u ons zou vragen om ‘Shout Demise’ in enkele woorden te omschrijven dan zou “agressieve chaos” het eerste zijn wat in ons opkomt. Al is “chaos” wellicht allesbehalve een juiste term. Eerder compleet onvoorspelbaar. Unctoris slaagt er namelijk in om op de meest onverwachte momenten tempowisselingen of melodie-veranderingen door te voeren of om plots van keiharde riffs om te schakelen naar een soort van soundscapes met enkel percussie en dierachtige geluiden. Het ene moment rauw, brutaal en op het randje van de totale waanzin, het volgende moment eerder ingetogen maar vooral op geen enkel moment saai of te vergelijken met enige andere band. Zeven nummers lang en met een totale duur van net geen vijftig minuten brengt Unctoris stuk voor stuk nummers die hoewel ze bij een eerste luisterbeurt precies als een ongeleid projectiel over en weer knallen, ze in feite heel erg uitgewerkt zijn. Absolute uitschieter is ‘Sideral Sojourn’ dat meer dan tien en een halve minuut duurt en waar alles in vervat zit wat ook maar aanwezig kan zijn in een nummer. Wie mooi opgebouwde songstructuren als het ultieme genot ziet, is bij Unctoris aan het verkeerde adres. Wie zich graag geblinddoekt op een rollercoaster zet niet wetend of het ding vooruit of achteruit zal gaan maar sowieso keihard zal knallen, die moet ‘Shout Demise’ absoluut aanhoren en best meer dan één keertje want je wordt zo compleet knockout gemept de eerste keer dat je niet weet wat je precies overkomen is. De tweede keer heb je door dat je het de eerste keer toch goed gehoord hebt, namelijk dit is muziek voor en door mafkezen (of zoiets) en vanaf de derde keer begin je zaken te ontwaren die eerst verloren gingen in het brute geweld. Kortom, een groeiplaat zoals wij ze graag hebben. Waarom de heren er maar liefst achttien jaar over gedaan hebben om een eerste album te maken, is ons een raadsel maar het is er wel eentje dat we niet vlug zullen vergeten.

K.H. (83)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Come Stabilire se ci Sei Ancora 2. Cercherò il Passaggio di Ritorno o Sarò Cancel 3. Violet Velvet 4. Non Tornare 5. Rites Of Grey Isolation 6. Sideral Sojourn 7. Is an Anechoic Chamber