Olio Tähtien Takana: Spectral Katharsis

Een label dat ons soms danig weet te verrassen met zijn uitgaves is het Italiaanse Avantgarde Music. Nee, niet elke release op dat label is voor ons een schot in de roos, maar een pak releases bevallen ons enorm. Van het Finse Olio Tähtien Takana hadden we nog niet eerder iets vernomen. Nochtans is ‘Spectral Katharsis’ het derde full-album van dit project. Aan de wieg staan twee artiesten die het klappen van de zweep reeds een tijdlang ervaren bij een pak andere bands: v-KhaoZ, die instaat voor alle instrumenten, en vocalist Hellwind Inferion. De drijfveer om dit album aan een aantal luisterbeurten te onderwerpen was het gegeven black metal en het label uiteraard. In de promo die bij het album werd afgeleverd vinden we o.a. volgende uitspraak van v-KhaoZ: “We wanted something different than our other bands, a more straightforward, yet melodic approach. To this we added a varied singing style and otherworldly, space-like keyboards, to reach the multidimensionality we were aiming for.” Na een aantal luisterbeurten zijn we nog steeds op zoek naar het echt melodieuze aspect in de heftige, om niet te zeggen furieuze, black metal aanpak van het tweetal dat als een razende te keer gaat. Oké, het album opent inderdaad eerder kosmisch met keyboardklanken die ergens uit de ruimte zouden afkomstig kunnen zijn, maar die verdwijnen volledig in het niets als de heren ‘Towards The Dying Moon’ op ons afvuren. Jongens, wat een immense aanslag op je gehoor en je nekwervels is dit? Er wordt geen studieronde voorzien want het duo vliegt er meteen keihard en aan een alles verwoestend tempo in met deze gedreven en energieke track. Probeer het tempo niet headbangend aan te houden, want dan verlies je nog voor halfweg je hoofd. Wat volgt, is meer van dat. Overgoten met duisternis en schreeuwerige vocalen halen de heren het onderste uit de kan, of moeten we stellen dat ze immense universum hebben afgezocht naar het meest alles verpulverende tempo dat er te vinden was? Maar eerlijk? Het doet ons wel iets: verkoop het enkel niet als melodieus, wel als furieuze black metal die geen genoegen neemt met gevangen en gewoonweg alles op zijn weg verpulverd met een immens duistere intensiteit, energie en gedrevenheid. Laat ons je nog vertellen dat tere zieltjes hier best wel mijlenver van weg blijven. Maar ook fans van melodieuze metal in een af andere vorm zullen hier maar heel weinig naar hun gading vinden, want dit is beuken tot je erbij neervalt. Rest ons nog te melden dat Olio Tähtien Takana zoveel betekent als “een wezen van voorbij de sterren”. U bent alvast gewaarschuwd, maar … het werkt verslavend!

Luc Ghyselen (88)

Avantgarde Music av 426

Tracklist: 1. Enter The Maw Of Souls 2. Towards The Dying Moon 3. Excrucior 4. A Sorcery Written In Stars 5. Prophecies Of Pandemonium 6. Veri Kirotussa Yossa 7. The Servant’s Heart 8. Journey Through The Most High 9. The Labyrinth Of Sleepless Dead 10. Spectral Katharsis 11. Ego Aeternum 12. Into The Everlasting Shadow