Rivers Of Nihil: The Work

Het Amerikaanse Rivers Of Nihil kan je heel moeilijk, om niet te zeggen “onmogelijk”, in één bepaald muzikaal vakje duwen. Progressive metal en technical death metal zijn misschien de (sub)genres waarvan je het meest hoort in de sound van dit vijftal, maar dan nog doe je de band te kort. Met ‘The Work’, het vierde full-album van Rivers Of Nihil, zetten de heren – Adam Biggs (bass, vocals), Brody Uttley (gitaar), Jake Dieffenbach (vocals), Jon Topore (gitaar) en Jared Klein (drums) – hun eigenzinnige muzikale reis verder. ‘The Work’ telt elf tracks die je meenemen op een rollercoaster van muzikale inventiviteit. Het album kent misschien wel de krachtigste fragmenten die de band ooit opnam, maar misschien ook wel de meest zachte, de rustigste momenten uit hun muzikale carrière tot nu toe. Een ding is duidelijk bij Rivers Of Nihil, je komt eigenlijk oren te kort om alles tijdens de eerste luisterbeurt te bevatten. De heren houden er van om met bruuske wisselingen in tempo, ritme en kracht te spelen zodat je aandacht nergens de kans heeft om te ontsnappen. Het nadeel is dan weer dat je overdonderd wordt het van de hak op tak springen. Ook op puur vocaal vlak zorgen de heren voor pakken variatie die gaan van samenzang, tot de gekende gebrulde death metal uitbarstingen over cleane zang tot bijna zalvende, rustgevende momenten. Voeg daaraan toe dat de heren niet vies zijn van een sax – ook dit keer maakt Zach Strouse een aantal keer zijn opwachting – en je begrijpt dat je misschien zelfs de term jazz kan gebruiken om hun sound te omschrijven, al zou dit wel heel erg kort door de bocht zijn. Andere gasten die hun opwachting maken zijn James Dorton (Black Crown Initiate, vocals op ‘Episode’), Grant McFarland (cello tijdens ‘The Void From Which No Sound Escapes’) en Stephan Lopez die mede instond voor de vele gebruikte veldopnames die een deel van de sound van de band uitmaken. Kortom, ‘The Work’ van Rivers Of Nihil is een immens intens en beklijvend werkstuk geworden met tal van verschillende gezichten. En … nee, wij vallen niet voor elk idee van de heren, maar kunnen ons wel inleven in het totaal beeld dat het vijftal hier neerzet. Dat niet elke metalfan dit zal weten te waarderen, moeten we je al niet meer duidelijk maken, maar indien je openstaat voor tal van verschillende muziekgenres dan moet je dit meer dan een uur durend werkstuk van Rivers Of Nihil beslist een kans geven.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. The Tower (Theme from “The Work”) 2. Dreaming Black Clockwork 3. Wait 4. Focus 5. Clean 6. The Void From Which No Sound Escapes 7. More? 8. Tower 2 9. Episode 10. Maybe One Day 11. Terrestria IV: Work