Criminal: Sacrificio

Het origineel uit Santiago, Chili afkomstige Criminal bleef, alvast in de MUSIKA gebouwen, steeds onder de radar opereren. Nochtans is ‘Sacrificio’ het negende full-album dat de band sinds de opstart in 1991 op de markt brengt. Enkel vocalist en gitarist Anton Reisenegger overleefde alle wisselingen in de line-up. Naast Anton hoor je op dit nieuwe album Dan Biggin (bass), Sergio Klein (gitaar) en Danilo Estrella (drums). Het kwartet brengt van die typische brutale Zuid-Amerikaans klinkende thrash metal / death metal die ons vooral doet denken aan Sepultura, Soulfly en Cavalera Conspiracy. Maar eigenlijk houdt de vergelijking daarmee op. Geen van de twaalf, meestal korte gebalde, tracks op dit album komt ook maar in de buurt van het echt betere werk van de opgenoemde bands. Oké, hier en daar krijg je een glimp mee van de vermelde grootheden, maar daar blijft het dan ook bij. Het ontbreekt Criminal absoluut niet aan kracht, gedrevenheid, energie en / of brutaliteit of agressie, maar we missen net dat iets wat er voor zorgt dat je boven het maaiveld doet uitsteken. Nu horen we twaalf nummers de revue passeren die het allemaal niet slecht doen, maar vraag ons na afloop niet of er nu een nummer is blijven hangen, want, helaas voor Criminal, is dit absoluut niet het geval. Oké, we hebben korte momenten gehad dat we stevig aan het headbangen waren, we haalden zelfs heel even ons luchtgitaar boven en we probeerden, zij het een nog korter moment, om wat tekst mee te brullen. Maar dus allemaal veel te weinig om ons daadwerkelijk echt over de streep te trekken. Dus zal deze ‘Sacrificio’ al met even veel, of even weinig, rimpelingen na te laten in de kast verzeilen om zo goed als nooit meer boven water te komen.

Luc Ghyselen (58)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Live On Your Knees 2. Caged 3. The Whale 4. Zona de sacrificio 5. After Me, The Flood 6. Dark Horse 7. Theocrazy 8. Sistema Criminal 9. Zealots 10. Age Of Distrust 11. Hunter And The Prey 12. Ego Killer