Signum Draconis: Inferno, The Divine Comedy

Signum Draconis is een vrij groots opgezette metal opera met een vaste band – Max Morelli (vocals), Oscar Grace (gitaar), Filippo Martignano (keyboards), Stefano Antonelli (bass), Francesco Micieli (drums) – en met het Bratislava symfonisch orkest en koor als vaste ondersteuning. Daarnaast werden een aantal gasten geselecteerd die voor extra stemmen zorgen: Renato Carrozzo (verteller), Chiara Manese (Beatrice), Mark Boals (Virgil), Ben Jackson (Charon), Ksenia Glonty (Francesca), Luca Paolini (Pluto), Andrea Ranfa (Brunetto Latini), Frederick Pollock (Ulysses), Simone Mularoni (Nimrod ‘The Titan’) en Oleg Smirnoff (Count Ugolino). Zoals een aantal onder jullie al kunnen achterhalen aan de titel van dit dubbelalbum, ‘Inferno, The Divine Comedy’, krijg je hier een muzikale uitvoering van een van de werken van Dante Alighieri opgedeeld in zeventien tracks waar je een pak bombast, grandeur en heel veel kracht in kan ontdekken. Liefhebbers van metal opera’s krijgen hier een groots geheel aangeboden dat geen milliseconde verveelt. Althans zo hebben wij het ervaren. We moeten dan ook stellen dat Oscar Grace, de bedenker, componist en tekstschrijver – voor dit laatste riep hij wel de hulp in van Frederick Pollock – van dit werkstuk zijn werk meer dag goed heeft gedaan. Maar ook de overige muzikanten kwijten zich perfect van hun taak. Voeg daar het symfonisch orkest aan toe en de vele gasten en je verkrijgt een geheel dat eigenlijk perfect dit machtige werk van Dante in muzikale vorm weergeeft. Krachtige stukken worden afgewisseld met meer bombast of meer melodieuze fragmenten. Zo kan men natuurlijk mooi spelen met dreiging, duisternis, frivoliteit, licht, … noem maar op. Terwijl we niemand op een foutje of misstap hebben betrapt, we enorm genieten van het totaalplaatje en de vocale pracht, zijn het toch de indrukwekkende gitaarsolo’s van Oscar die onze aandacht het meest opeisen. Maar eigenlijk doen we dan alle overige muzikanten oneer aan, want dit is werkelijk een groots werkstuk dat straalt in grandeur en waar bombast, kracht, melodie en symfonie perfect worden samengebracht tot een enorm zinderend en boeiend geheel.

Luc Ghyselen (96)

Rockshots Records

Tracklist: cd 1: 1. In The Midway Of Life’s Journey 2. The Mission Of Virgil 3. Gate Of Hell (Arrival Of Charon) 4. The Borderland 5. Whirlwind Of Lovers 6. Under Eternal Rain 7. To The Edge Of Stygian Lagoon 8. Regnum Dite 9. Burning Graves 10. Phlegethon (The Bloody River) 11. Forest Of Suicides 12. Firestorm // cd 2: 13. On Geryon’s Back 14. Ten Moats Of Damnation (Interlude: The Ulysses’ Chant) 15. In Hands Of Titans 16. Cocytus (The Ice Terror) 17. Lucifer