Heart Line: Back In The Game

Met het tempo waarmee nieuwe bands uit de grond springen moet je niet beschaamd meer zijn dat de naam Heart Line je niets zegt. Geen paniek dus als je deze AOR / melodieuze rockband nog niet kende, want het Franse gezelschap kwam pas vorig jaar samen dankzij gitarist Yvan Guillevic. Hij wordt bijgestaan door zanger Emmanuel Creis, toetsenist Jorris Guilbaud (Devoid), drummer Walter Francais en bassist Dominique Braud. Yvan nam ook de productie en samen met Jorris het mixproces voor zijn rekening. Masteren van het album werd uitbesteed aan Brett Caldas Lima van de Tower Studio. Voor het maken van het album kwam de inspiratie vooral van de legendarische toppers van de jaren tachtig, zoals Whitesnake, Journey en Foreigner. We spreken dus over knap gedoseerde keyboards, intense zang en het betere snarenwerk, om dat glorieuze geluid van krachtige maar melodieuze rocknummers terug tot leven te brengen. Openers ‘Fighting To Live’ en ‘One Night In Paradise’ hebben al die ingrediënten aan boord en als we daarboven de ideale vocalen van Emmanuel Creis loslaten, zijn we vertrokken. Met gemak haalt hij de hoogste regionen van zijn toonladders. Maar we mogen de indrukwekkende meerwaarde van snarenplukker Yvan Guillevic niet onderschatten. Zijn riffs en solo’s vormen de kers op de taart, waardoor de nummers vertrouwd klinken. Het album heeft dan ook geen vijf luisterbeurten nodig om te blijven hangen. Dat ze geen originaliteitsprijzen zullen winnen is duidelijk, maar hun pijlen staan duidelijk anders gericht. Dat ze daarmee meermaals vlak in de roos zitten, bewijzen ‘Night in Paradise’, ‘Fire Dance’ en ‘I’m In Heaven’ des te meer. Het zijn de spiegels van wat het album nog meer te bieden heeft. Iets pittiger is ‘On Fire’, waar een single van gemaakt werd: https://www.youtube.com/watch?v=W1F9S4DOryg. Nog even vermelden dat we de bombastische power ballad ‘Once In A Lifetime’ netjes ergens halverwege tegenkomen. Al bij al een erg knap debuut in een genre dat om en bij vijfendertig jaar geleden zijn hoogdagen kende (man, man, man, we worden oud). De muzikaliteit zal, samen met de vocalen en het schrijftalent, hopelijk voor een meerwaarde zorgen. Je moet nu eenmaal opvallen in dit muzikaal segment, waar het aanbod bijna niet meer te volgen is. Met hun elf vrij voorspelbare nummers zal deze band wellicht een breed publiek aansnijden. Ze overtreffen de streep waar debutanten vaak onder blijven. Het is een bandnaam waar ik vanaf nu een dikke streep naast zet. Welcome in the new eighties!

Rocking Klingon (88)

Pride & Joy Music PJM 12685

Tracklist: 1. Fighting To Live 2. One Night In Paradise 3. Hold On 4. I’m In Heaven 5. On Fire 6. Back In The Game 7. Once In A Lifetime 8. Firedance 9. Stranger In The Night 10. In The City 11. I Long To Rise