Helheim: WoduridaR

Het Noorse Helheim staat voor een mix van rauwe black metal en Viking metal. De band werd reeds in 1992 opgestart en nog steeds zorgen Hrymr (drums, percussie, keyboards, piano, harmonica, choir vocals, akoestische gitaar, programmering), V’gandr (vocals, bass) en H’grimnir (vocals, rhythm gitaar) er voor dat de sound van Helheim staat als een huis. Sinds 2008 is Reichborn de lead gitarist. Helheim bouwde ondertussen reeds een ferme discografie op met heel wat uitstekende albums want ‘WoduridaR’ is het elfde full-album en je kan ook reeds een split (met Taake) en een paar ep’s van de band in de winkelrekken vinden. Opener ‘Vilje av stål’ start rommelig en gebrekkig, net alsof je de band hoort in een kamer of twee verder vanwaar jij zit te luisteren. Een gegeven dat ons toch een vreemd gevoel gaf. Gelukkig komt alles goed en krijg je voor de rest een heel gedreven en energieke track te horen met mooie cleane zang en typische black metal vocalen. Daarna lijkt de trein goed vertrokken te zijn, want de heren spelen mooi met tempo en ritmewisselingen zonder dat het tempo echt zakt. Ook op vocaal vlak blijft men een cleane stem afwisselen met furieus black metal gekrijs om dan ook nog wat mannelijke koorzang te gaan gebruiken wanneer het nummer er om vraagt. Dit zorgt voor heel wat variatie zodat onze aandacht nergens meer de kans krijgt te ontsnappen. Zo vinden we in het titelnummer ‘Woduridar’ momenten die aanmoedigen om te worden meegezongen en zorgen akoestische klanken voor een mooi begin van ‘Åndsfilosofen’ dat verder heel brutale en agressieve momenten kent. Wat nergens ontbreekt is de duistere sfeer die soms grimmig overkomt maar evengoed open wordt getrokken met meer melodieuze gitaaraccenten. Waarover de heren het hier precies hebben, kunnen we je niet melden daar wijzelf zo goed als niets verstaan van de teksten die de heren op ons loslaten. Maar dat geeft niet, want wij genieten van de totaalsound en of dat nu in het Noors, Engels, Nederlands, Duits of gelijk welke taal dan ook wordt gebracht: het maakt ons niet zo veel uit. Kortom, Helheim zorgt voor een beklijvend en intens klinkend black metal album dat ons alvast bijna een uur lang in de ban houdt zonder ook maar een minder moment (of het zou het begin van het album moeten zijn waar wij niet echt warm voor lopen). Liefhebbers weten bij deze genoeg en zijn hun zoektocht naar deze ‘WoduridaR’ al begonnen.

Luc Ghyselen (95)

Dark Essence Records KAR218LP

Tracklist: 1. Vilje av stål 2. Forrang for fiender 3. Woduridar 4. Åndsfilosofen 5. Ni s soli sot 6. Litil vis made 7. Tankesmed 8. Det kommer i bølger 9. Hazzard