Journey Into Darkness: Infinite Universe Infinite Death

Journey Into Darkness is een project van Brett Clarin. Deze muzikant was tussen 1987 en 1993 actief bij Sorrow, een death metal gezelschap die het voor bekeken hield na twee full-albums bij het Roadrunner label. Geïnspireerd door intro’s en interludes op tal van extreme metal albums, maakt Brett werk van zijn visie op symphonic black metal en symphonic death metal. Een eerste full-album onder de naam Journey Into Darkness, ‘Life Is A Near Death Experience’, is er reeds in 1996. Daarna stalt hij het project in de koelkast en gaat hij verder met zijn leven (o.a. een eigen platenlabel en een eigen platen / cd zaak). Zo’n twintig jaar later, begint het dan toch weer te kriebelen om Journey Into Darkness uit de koelkast te halen. ‘Multitudes Of Emptiness’ wordt in 2020 op de markt gebracht en nu is hij er al met zijn derde full-album. Voor ‘Infinite Universe Infinite Death’ roept hij de hulp in van vocalist Jei Doublerice. De rest, met uitzondering van de cover art (Johny Prayogi) en het logo (Christophe Szpajdel) doet hij, zoals gewoonlijk, helemaal alleen. Het levert een knap zinderend album op met negen tracks waar een mix van vooral black metal en death metal overgoten wordt met veel melodie en met nog meer symfonische arrangementen. Vanaf opener ‘Leave This Place’ worden wij meegesleurd op een werkelijk zinderende trip die ons enorm goed bevalt. Toch zitten er een paar nummertjes tussen die ons een stuk minder bevallen. Zo vinden we drie instrumentale tracks – ‘Scattered Amongst The Stars’ en beide versies van ‘Infinite Universe Infinite Death’ – een stuk minder geslaagd. Ze halen een beetje de vaart en de kracht uit het album, al sluit het titelnummer ook wel degelijk af. Het is toch vooral ‘Scattered Amongst The Stars’ dat ons niet bevalt en het drukt toch enigszins de pret die zo mooi aan het opbouwen was. Je hebt het dus begrepen dat we heel graag de dreigende en krachtige vocalen horen op dit werkstuk zonder dat we het instrumentale gedeelte minderwaardig vinden. Zo moeten we toegeven dat Brett alias Journey Into Darkness er iets sterks van heeft gemaakt dat gehoord mag worden. Liefhebbers van het (sub)genre zullen alvast hun hartje kunnen ophalen bij zoveel symfonische black / death metal grandeur.

Luc Ghyselen (85)

Spirit Coffin Publishing

Tracklist: 1. Leave This Place 2. Infinite Disillusion 3. Scattered Amongst The Stars 4. Cosmic Knot 5. Impossible Universe 6. Infinite Universe, Infinite Death 7. The Briefest Moment 8. Entanglement 9. Infinite Universe, Infinite Death (Arranged)