Surturs Lohe: Wielandstahl

Surturs Lohe, wat zoveel betekent als Surtrs vlam – Surtr of Surtur is in de Noordse mythologie de vuurreus die in Muspelheim woont –, is een Duitse pagan black metal band die inspiratie haalde bij o.a. Bathory, Satyricon, Isengard en Tumulus. Men ging in 1996 van start en met ‘Wielandstahl’ is men aanbeland bij het vijfde full-album. In die nu toch al lange bestaansperiode wijzigde de line-up ook al heel veel en op dit album krijg je volgende line-up te horen: Alraun (vocals (female), fluit), Ragnfalt (gitaar), Heidenherz (gitaar, vocals) Ralph Clemen (bass), Max Betz (drums) en Fix. Negen tracks sieren dit conceptalbum waar de band het verhaal vertelt van Wieland, de smid, een halfgod en leider van de Alven in de Germaanse mythologie. Het levert een heel gevarieerd album op met rustiger akoestische momenten en furieuze black metal erupties. Ook de wisselwerking tussen de cleane hemelse vrouwelijke stem (Alraun) en de dreigende diepe grunts en cleane stem van Heidenherz zijn het vermelden meer dan waard, terwijl er natuurlijk ook kloeke samenzang te horen is. En tenslotte krijg je mooie accenten, en zelfs complete stukken (‘Von albischer Hand’ is daar het perfecte voorbeeld van), die ook folk verraden (fluit, akoestische gitaar). We mogen natuurlijk ook de stevige basis van bass en drums niet vergeten, de krachtige riffs en de knappe melodieuze gitaarsolo’s. Met andere woorden: Surturs Lohe zorgt met dit vijfde full-album dat elke liefhebber van pagan black metal aan zijn / haar trekken komt. Rest ons eigenlijk enkel nog te melden dat Markus Stock (Empyrium) producer van dienst was zodat je weet dat het ook met de klankkleur meer dan goed zit. Meer hebben de liefhebbers van het (sub)genre alvast niet nodig om overstag te gaan.

Luc Ghyselen (85)

Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Sohn von Glut und Stahl 2. Mimes Reigen 3. Die Schwanenballade 4. Wielandstahl 5. Von albischer Hand 6. Nidungs Reich 7. Der Lahmende Schmied 8. Kelche von Gold 9. Nur ein Vogel