Osukaru: Starbound

Het zou best eens kunnen zijn dat deze release de doorbraak kan betekenen voor Osukaru. Alhoewel ze al eerder vijf parels uitgebracht hebben, bleef het gezelschap te diep onder de radar. De samenwerking met een ander platenlabel kan daar hopelijk verandering in brengen. Ik kon de band enkele jaren geleden in Malmö ontdekken en het (voor mij volledig onbekend) gezelschap kon me toch vrij goed bekoren. Intussen zijn de Zweden met ‘Starbound’ aan hun zesde langspeler bezig, waar ze melodieuze rock en heavy metal weten te combineren in een eigen verhouding. Het idee van de band begon in 2010 bij gitarist Oz Hawe Petersson (a.k.a. Oz Osukaru) en is stap na stap gegroeid. Intussen zijn we enkele line-up wissels verder, waardoor we van een echte band kunnen spreken, die er anno 2021 als volgt uitziet: gitarist Oz Hawe Petersson, zanger en gitarist Fredrik Werner, bassist Olof Gadd en drummer / percussionist CD (hoe kort kan je naam zijn). We merken de speciale samenwerking op met saxofonist Mark Holden van Boulevard. Voor de productie sloegen beide gitaristen de handen in elkaar, Svein Jensen (Sister Sin, Transport League, Outshine) mixte het album en Christoffer Borg (Art Nation, Six Foot Six, Atlas) nam de mastering voor zich. Veel melodie en knappe vocalen zijn opvallende troeven voor de opener ‘Starbound’. ‘Rise Of The Underdog’ doet aan de gitaarmeester Yngwie Malmsteen denken. ‘Tainted Heart’ werd de eerste single van het album: https://www.youtube.com/watch?v=XUZA3FPjf98. Ergens halverwege midtempo en ballad situeert ‘Somewhere Sometime Somehow’ zich. De continue drive en groove van het nummer, samen met de toevoeging van Mark Holden maakt het nummer tot een van de favorieten van dit album. Naast de sterke baslijn vormen de gitaarriffs vaak voor verrassende nummers, zoals ‘Joker’. Enerzijds vinden we erg toegankelijke melodieuze rocknummers zoals ‘Go For The Legends’ en de afsluiter ‘All Up’, maar ook een stukje duisternis in het meer passieve ‘Shut It Out’. Veel variatie dus maar telkens met een eighties klinkende fundering, zonder opvullers. Later is een tournee met Jaded Heart en Edge Of Forever gepland, maar ergens voel ik dat een toekomstige samenwerking met Eclipse of Crazy Lixx niet onmogelijk is, want deze zesde langspeler kent mede door de straffe vocalist enkele knappe nummers. En nu hopen dat deze tour ook in onze contreien komt, al was een tripje naar Zweden best wel tof om nieuwe bands te leren kennen.

Rocking Klingon (84)

AOR Heaven aor 00241

Tracklist: 1. Starbound 2. Rise Of The Underdog 3. Tainted Heart 4. Somewhere Sometime Somehow 5. Joker (In The House Of Cards) 6. Go For The Legends 7. Shut It Out 8. On The Streets Again 9. Within The Depths Of Love 10. All Up