Eric Bibb: Dear America

Eric Bibb kwam al van kindsbeen af in aanraking met muziek. Zijn vader, Leon Bibb, maakte naam in de jaren zestig in de folk scene, terwijl zijn oom, John Lewis, jazz pianist en componist was bij Modern Jazz Quartet. En als je dan ook nog weet dat o.a. Pete Seeger en Paul Robeson tot de vrienden van het gezin behoorden, dan weet je dat Eric kan leren van een pak groten uit de muziekgeschiedenis. Folk, blues, jazz, gospel, soul en dergelijke hebben dan ook maar weinig geheimen voor Eric Bibb. Met ‘Dear America’ is hij toe aan zijn drieëntwintigste studio-album onder eigen naam. Voeg daar nog een pak albums aan toe o.a. Bert Dievert, zijn vader Leon Bibb, … en je verkrijgt een discografie die een pak plaats in neemt. Op zijn nieuwste creatie, deze ‘Dear America’ komen blues, folk en gospel aan bod. Hij nodigde een aantal gasten uit die telkens opnieuw bewijzen dat ook zij uitblinken in hun stijl. Voorbeelden nodig? Eric Gales is te horen in het knap rockende, maar bluesy ‘Whole Worlds Got The Blues’. Chuck Campbell schittert op pedal steel gitaar tijdens het soulvolle en naar gospel neigende ‘Different Picture’. Er is het prachtige duet met Shaneeka Simon tijdens ‘Born Of A Woman’ waar americana in al zijn glorie aan bod komt. Pure gospel komt aan bod tijdens het afsluitende ‘Oneness Of Love’, een duet met Lisa Mills. En zo kunnen we nog een tijdje verder gaan, want Eric Bibb zorgt op ‘Dear America’ voor dertien schitterende nummers. Maar naast die schitterende bijdrages van zijn gasten, is het Eric Bibb die eigenlijk “de show steelt” middels zijn warme soulvolle stem, zijn knap gitaarspel en de fantastische composities. In 2017 kreeg hij een “Grammy” (“Best Traditional Blues Album”) voor ‘Migration Blues’. Wedden dat hij met ‘Dear America’ ook in aanmerking komt voor een nieuwe “Grammy”?

Luc Ghyselen (94)

Provogue Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Whole Lotta Lovin’ (feat. Ron Carter) 2. Born Of A Woman (feat. Shaneeka Simon) 3. Whole World’s Got The Blues (feat. Eric Gales) 4. Dear America 5. Different Picture (feat. Chuck Campbell) 6. Tell Yourself 7. Emmett’s Ghost (feat. Ron Carter) 8. White & Black 9. Along The Way 10. Talkin’ ‘Bout A Train, Pt. 1 (feat. Billy Branch) 11. Talkin’ ‘Bout A Train, Pt. 2 12. Love’s Kingdom (feat. Tommy Sims & Glen Scott) 13. One-ness Of Love (feat. Lisa Mills)