Carnifex: Graveside Confessions

‘Graveside Confessions’ is reeds het achtste full-album van dit Amerikaanse deathcore gezelschap dat in 2005 werd opgestart. Slechts vocalist Scott Lewis en drummer / keyboardspeler Shawn Cameron overleefden al die tijd elke wisseling in de line-up. Op het nieuwste werkstuk wordt het duo vergezeld door een ander duo: bassist Fred Calderon en gitarist Cory Arford. In vergelijking met het vorige album betekent dit dat gitarist Jordan Lockrey er niet meer bij is en dus ook niet werd vervangen. Dit betekent automatisch wat meer druk voor Fred en Cory, maar het moet gezegd worden dat beide heren zich enorm goed van hun taak kwijten. Carnifex raast gewoontegetrouw stevig en krachtig door heen de nummers op een album. Dit keer vindt je er vijftien waarvan het laatste drietal eigenlijk hernemingen zijn van nummers die ook op het debuut prijkten, nu bijna vijftien jaar geleden. Wij gaan meteen eerlijk spel spelen: in deathcore, en dus ook in Carnifex, verdiepen wij ons niet echt. Toch kunnen we op tijd en stond best wel een streep van dit brutale en agressieve doodsgeweld smaken. Dit is niet anders op ‘Graveside Confessions’. Waar we meer moeite mee hebben is onze focus een compleet album lang, en hier krijg je een album dat over de tijdsgrens van één uur gaat, houden bij deathcore. Je hebt het al begrepen: ook nu dwaalt onze aandacht best wel eens af. Dit betekent dus dat Carnifex ons alvast niet voor de honderd procent weet te overtuigen en dat er stukken en fragmenten langs komen die ons helemaal niet boeien. Gelukkig weet het viertal er wel voor te zorgen dat we steeds opnieuw, op een of andere manier, bij de les terug keren. Daar zitten dan de mooie uitgebalanceerde en best wel melodieuze gitaarsolo’s voor veel tussen, want wat brulboei Scott uit zijn keel perst is ons soms bijna onverstaanbaar en klinkt, in onze oren dan toch, eerder vlak. Daarmee willen we zeggen dat er weinig verschil in toonhoogte te horen is. Dat liefhebbers van de band of het (sub)genre het daar zeker niet mee eens zullen zijn, kunnen we best begrijpen. Gelukkig maar, anders zou iedereen voor dezelfde muziek en band kiezen.

Luc Ghyselen (65)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Graveside Confessions 2. Pray For Peace 3. Seven Souls 4. Cursed 5. Carry Us Away 6. Talk To The Dead 7. January Nights 8. Cemetery Wander 9. Countess of Perpetual Torment 10. Dead Bodies Everywhere (KoЯn cover) 11. Cold Dead Summer 12. Alive for the Last Time 13. Collaborating like Killers (re-recorded version) 14. My Heart in Atrophy (re-recorded version) 15. Slit Wrist Savior (re-recorded version)