Between The Buried And Me: Colors II

Between The Buried And Me (vaak afgekort tot BTBAM) is een progressieve metalband uit Raleigh, North Carolina. Dit Amerikaans gezelschap heeft inmiddels een carrière van ruim twintig jaar achter de rug en is met ‘Colors II’ toe aan een tiende studio-album. De heren zijn nooit vies geweest van eigenzinnige, ronduit vreemde paden of zijweggetjes dus helemaal verwonderd zijn we niet dat ze het aandurven om deze nieuwe plaat ‘Colors II’ te noemen na hun album ‘Colors’ die alweer dateert van 2007. Nu is net die plaat, ‘Colors’ dus, voor velen dé referentie als het gaat over Between The Buried And Me. Dus je plaat met een “II” bedenken is toch een risico, want laat ons wel wezen, ook voor ons is zo ongeveer élke sequel een stapje minder. De band mag dan wel stellen dat ze hoegenaamd geen plaat hebben willen maken die qua geluid een kopie is van de eerste ‘Colors’, maar dan hadden ze misschien toch beter een andere titel gekozen want nu duwen ze de verwachtingen toch eigenlijk zelf in die richting. Soit, genoeg over de titel, over naar de inhoud. ‘Colors II’ bevat twaalf nummers die goed zijn voor een speelduur van tachtig minuten! Waar veel bands zich beperken tot nog geen drie kwartier, gaan zij los voor het dubbele. Maar BTBAM maakt eens temeer de eigen naam volledig waar door van de eerste tot de laatste seconde méér dan verrassend uit de hoek te komen. Of moeten we zeggen “verrassend en toch ook weer net niet verrassend” precies omdat je ervan uitgaat dat ze van de ene stijl naar de andere springen en elementen toevoegen die je nooit eerder hoorde? Laat ons maar meteen bekennen dat we behoorlijk sceptisch stonden tegenover de plaat vóór we ze te horen kregen want het verleden heeft uitgewezen dat meer dan eens het feit dat ergens een “II” wordt achter gekleefd, eerder een uiting is van metaalmoeheid dan van een overvloed aan inspiratie. En laat ons in één adem ook maar bekennen dat de eerste luisterbeurt ons niet helemaal overtuigde van het tegendeel. In die eerste luisterbeurt hebben we ons misschien nogal gefocust op de elementen die we minder vinden en dan hebben we het met name over het feit dat BTBAM net wat vaker de rustiger oorden opzoekt en dat vooral in het vocale gedeelte. Maar we geven grif toe dat de plaat bij elke luisterbeurt sterker voor de dag komt en nieuwe elementen ontvouwt. Één en ander zorgt ervoor dat we BTBAM er stilaan van verdenken expres voor de titel ‘Colors II’ te hebben gekozen, precies om iedereen bij aanvang op het verkeerde been te zetten qua verwachtingen. De band blijft de ganse plaat lang – eigenlijk zoals we van hen gewend zijn dus – volledig buiten de lijntjes kleuren van de wetten binnen de muziek. Kortom, de zijsprongen zijn ook nu weer bij momenten ronduit subliem. We kunnen ons geen enkele andere plaat voor de geest halen waar er op een studio-album gastdrummers meespelen voor een drumintermezzo bijvoorbeeld (‘Fix The Error’), het is voor ons een hoogtepunt van de plaat. Wat het ook allemaal wat apart maakt, is dat de nummers in elkaar vloeien zodat je nooit het idee hebt dat je naar een apart nummer luistert én het maakt dat er toch samenhang is ondanks het voortdurende switchen in stijlen en tempo. Het mag duidelijk zijn, Between The Buried And Me heeft de standaard voor zichzelf én anderen nóg hoger gelegd met deze plaat. Het heeft even geduurd voor we echt mee waren met deze plaat maar intussen zijn we méér dan overtuigd dat dit niets meer of minder is dan absolute topklasse. Allerminst spek voor ieders bek maar dat is de band vermoedelijk nog nooit geweest. Wie fan is van bands die zich strikt concentreren op één stijl of invloed, die wordt hier wellicht compleet kierewiet van want we doen zelfs geen moeite meer om te proberen de verschillende elementen op te tellen. Feit is dat de heren niet voor één gat te vangen zijn én dat dit voor ons een groeiplaat is – doorgaans de beste toch. Wie voordien al fan was van de band zal wellicht toch moeten toegeven na verloop van tijd dat dé referentie niet langer ‘Colors’ is maar toch deze ‘Colors II’…

K.H. (90)

Sumerian Records

Tracklist: 1. Monochrome 2.The Double Helix Of Extinction 3.Revolution In Limbo 4. Fix The Error 5. Never Seen / Future Shock 6. Stare Into The Abyss 7. Prehistory 8. Bad Habits 9. The Future Is Behind Us 10. Turbulent 11. Sfumato” (Instrumental) 12. Human Is Hell (Another One With Love)