Azazel: Aegrum Satanas Tecum

Liefhebbers van uiterst rauwe en ruwe black metal kennen ongetwijfeld het Finse Azazel, een band die in 1992 werd opgestart en met Lord Satanachia (vocals) nog één overblijver van de originele line-up kent. Op dit derde full-album – je kan de heren alvast niet beschuldigen van een over productiviteit – krijgt hij de steun van Mavrofos (gitaar), Idimmu (drums), Raakalainen (gitaar) en Lucifuge Rofocale (bass). Het vijftal wentelt zich hier in duivels zwartgeblakerd zweet en geweld – met teksten satanisme, anti Christelijkheid, godslastering en hekserij kan je niet veel anders verwachten – en probeert ook ons aan de hand van acht tracks voor hun doel te winnen. En alhoewel we heel graag op dit aanbod willen ingaan, hebben we toch onze bedenkingen. Vooreerst zijn we niet echt fan van het stem timbre van Lord Satanachia dat heel ruw en rauw klinkt en zo goed als geen nuances telt. Ook op gebied van melodie stellen de vocalen ons teleur. Maar ook de totaalsound die Azazel hier neerzet is nu niet van die aard om ons daadwerkelijk te overtuigen. We krijgen immers een heel rauwe sound te horen – en daar op zich niets mis mee – maar de productie vinden we ook al niet top omdat vooral de drumslagen ons heen eentonig en machinaal in de oren klinken. Oké, we geven grif toe dat de sound ons iets beter ligt vanaf track vier, ‘I Worship Him’, maar nog steeds zijn we niet ten volle overtuigd van het werk van dit vijftal. Maar goed, wie, als black metal fanaat, zijn portie uiterst rauw en ruw opgediend krijgt, mag dit werkstuk aan een luisterbeurt onderwerpen. Diegene die dan wel overtuigd zijn, krijgen zo’n vijfendertig minuten godslasterende rauwe black metal geserveerd: u bent gewaarschuwd.

Luc Ghyselen (65)

Primitive Reaction

Tracklist: 1. Invocation (Hail The Ancient Ones) 2. Jesus Christ Impotent Rotting Saviour 3. Welcome To Church Bizarre 4. I Worship Him 5. Demons Attack The Nun’s Chapel (Aegrum Satanas Tecum) 6. Incubus Rises Again 7. Succubus, My Infernal Vampire Spirit 8. In Nomine Dei Nostri Satanas