Withered Land: The Endless Journey

Withered Land is een atmospheric black metal collectief dat eigenlijk reeds een tijdlang vormt begon te krijgen bij componist Olga Kahn. Toch duurde het tot in 2020 vooraleer hij daadwerkelijk met een pak van zijn idee├źn aan de slag ging. Vocalist Alexander Rabets kwam erbij en ook gitarist Koliopanos Filippos vervoegde het duo en Withered Land was geboren. ‘The Endless Journey’ is het debuut van het drietal en vertelt in vijf tracks het fictieve verhaal van een krijger die in menig strijdtoneel te vinden was om uiteindelijk na tal van omzwervingen zijn weg naar huis probeert te vinden. Een reis ook die gaat over verlies, het gevoel van een enorme leegte in zichzelf, terwijl hij omringd is door de schoonheid en grootsheid van de bergen en de natuur, maar ook door een aantal vijanden. Dit alles komt allemaal naar boven drijven tijdens het epos die de heren hier afleveren met een mooie mix van intense en beklijvende stukken black metal en rustgevende, kalmere passages die voor ene mooi contrast zorgen. Voeg daaraan toe dat de heren hier en daar wat invloeden gebruiken die neigen naar Viking metal (de kloeke samenzang bijvoorbeeld die hier en daar opduikt) en naar folk metal (de folk instrumenten die voor extra accenten zorgen) en je begrijpt dat Wihered Land met dit debuut voor een heel intense en beklijvende muzikale gebeurtenis zorgt die menig liefhebber van het (sub)genre zal bekoren. Ook de fragmenten die epische grandeur bevatten zorgen nog voor extra pigment, zodat je een pak variatie van dit drietal mag en kan verwachten. Voeg daar dan ook nog eens een mooie cover aan toe en verkrijgt een pracht van een eindresultaat. Withered Land zorgt met dit debuut voor een totaal plaatje dat geen enkel liefhebber van het (sub)genre onberoerd kan laten. ‘The Endless Journey’ is dan ook onze aanrader in dit (sub)genre voor deze maand! Indien je nog niet zou overtuigd zijn, check dan alvast de lyric video voor ‘Over Distant Shores’ (Withered Land – Over Distant Shores (Official Lyric Video) – YouTube).

Luc Ghyselen (95)

Naturmacht Productions NP 135

Tracklist: 1. Through The Misty Mountains 2. Wraiths Surround Us All 3. Mournful Story Never Ends 4. Over Distant Shores 5. Death Was Always Near