Second Reign: Gravity

‘Gravity’ is het debuut van Second Reign, een melodic rock / melodic metal band uit Zwitserland. Dat het viertal – Stephan Lipp (vocals, bass), Alain Schneble (gitaar), Bo Rebsamen (keyboards) en Dan Hammer (drums) – niet over een nacht ijs ging bewijst het feit dat de dertien tracks gekozen werden uit zo maar liefst dertig nummers. Het kwartet kreeg ook een pak feed-back en steun van Mack Schildknecht die instond voor de het opnemen en het mixen van het album en die zelfs sommige songs mee arrangeerde tot groot genoegen van de band zelf die zijn aanwijzingen mooi opvolgde. Je kan hem dan ook een beetje zien als vijfde lid van de band. Hoe dan ook: Second Reign bewijst dat niet elke goed melodic rock / melodic metal band uit Zweden moet komen. Dit viertal zorgt immers voor dertien tracks waar melodie, kracht en aanstekelijkheid mooi samen smelten en dat die nummers rustig naast werk van toppers als Europe of Eclipse, om het maar bij die twee te houden, kunnen staan. Zo weet je meteen ook hoe Second Reign klinkt. Een mooie, stevige en toch soepele basis van bass en drums, een knap geraamte opgebouwd door keys en gitaar, die ook allebei de nodige ruimte krijgen om hun solo’s in de spotlight te zetten, en heel mooie cleane maar best wel krachtige vocalen. Van zodra de eerste tonen van opener ‘Uninvited’ door de speakers rollen, voel je dat het goed komt, want je wordt meteen meegezogen door de aanstekelijkheid, de kracht en de melodie van het nummer. De toon is gezet voor de rest van het album en nergens gaan de heren uit de bocht. De ene keer even krachtiger rockend, een andere keer wat meer met de handrem op, maar steeds vol overtuiging en souplesse terwijl kracht en melodie telkens mooi samengaan. Zelfs een traditionele power ballade, ‘Borderline’ in dit geval, kan ons bekoren. En dat ze ook hun oor te luisteren hebben gelegd bij een grootheid als Foreigner bewijst afsluiter ‘Home’ waar de heren de hulp inriepen van saxofonist Beda Felber. Kortom, ‘Gravity’ van Second Reign telt dertien klassenummers die perfect naast de successen van de grootheden in het (sub)genre kunnen staan.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records

Tracklist: 1. Uninvited 2. The Truth 3. Let Me Breathe 4. Fire 5. Falling 6. Borderline 7. Wrong 8. Another Night 9. You’ll Never Catch Me (When I’m Gone) 10. Dark Matter 11. Uncover 12. The Big Lie 13. Home