Sepultura: Sepulquatra

Een naam als een klok, zeker voor liefhebbers van thrash metal en groove metal, heeft Sepultura. Deze Braziliaanse band werd in 1984 opgestart door de broertjes Cavalera (Max en Igor) en zorgde eerst nog voor een mix van thrash metal en death metal. Albums als ‘Beneath The Remains’ (1989) en ‘Arise’ (1991) staan in ons geheugen gegrift. Toen Max het in 1996 voor bekeken hield, dachten wij, en velen met ons, dat dit de doodsteek was voor Sepultura. Met vallen en opstaan timmert de band verder aan zijn muzikale weg, al zijn vele fans van het eerste uur ondertussen afgehaakt, toch heeft de naam Sepultura nog steeds een immense impact. Toch hebben wij onze bedenkingen bij heel wat van de live concerten die we te zien krijgen van de band, terwijl ook veel van de latere albums ons niet echt kunnen overtuigen. Toch leek Sepultura weer aan te sluiten met succes middels het heel knappe ‘Quadra’ (2020). Nu is er deze ‘SepulQuatra’, een vijftien tracks tellend album waar de heren – Derrick Green (vocals), Andreas Kisser (gitaar), Paulo Xisto (bass) en Eloy Casagrande (drums) – voor iedere track een of meerdere gasten hebben uitgenodigd. Het eindresultaat is, in onze oren dan toch, een verzameling nummers die als los zand aan elkaar hangen. Natuurlijk kiest men ervoor om thrash metal en groove metal te laten samensmelten, maar elk van de gasten voegt daar ook zijn / haar invloed aan toe zodat er weinig samenhang is tussen de tracks onderling. Verder merken we op dat de drums ons blikkerig in de oren klinken en dat de stem van Derrick, die ons altijd maar matig beroerde, nogal diep in de mix zit en ons andermaal niet kan overtuigen. Beste track naar onze bescheiden mening: het agressieve ‘Hatred Aside’ met o.a. Fernanda Lira (ex Nervosa, Crypta) die ons terug meevoert naar de beginperiode van Sepultura en een mix van death metal en thrash metal laat horen. Ook het krachtige en stevig op je in beukende ‘Mask’ (met Devin Townsend), het best wel goed opgebouwde en energiek ‘Slave New World’ (feat. Matthew K. Heafy), en het afsluitende ‘Orgasmatron’ (feat. Phil Campbell), met duidelijk een eerder traditionele heavy metal inslag, kunnen ons bekoren. Maar, laat ons eerlijk zijn, met vier op vijftien redt je geen album, ook al heet je dan Sepultura.

Luc Ghyselen (65)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Territory (feat. David Ellefson) 2. Cut Throat (feat. Scott Ian) 3. Sepulnation (feat. Danko Jones) 4. Inner Self (feat. Phil Rind) 5. Hatred Aside (feat. F. Lira, A. Burns, M. Puertas) 6. Mask (feat. Devin Townsend) 7. Fear, Pain, Chaos, Suffering (feat. Emmily Barreto) 8. Vandals Nest (feat. Alex Skolnick) 9. Slave New World (feat. Matthew K. Heafy) 10. Ratamahatta (feat. Joao Barone & Charles Gavin) 11. Apes Of God (feat. Rob Cavestany) 12. Phantom Self (feat. Mark Holcomb) 13. Slaves of Pain (feat. Fred Leclercq & Marcello Pompeu) 14. Kaiowas (feat. Rafael Bittencourt) 15. Orgasmatron (feat. Phil Campbell)