Night Ranger: ATBPO

Dit twaalfde album laat verstaan dan Night Ranger al een tijdje meedraait, maar toen ik las dat ze ontstonden in San Francisco in 1979 was ik toch verrast. Die lange loopbaan heeft hen echter geen windeieren gelegd, want ze kunnen terugkijken op een wereldwijde verkoop van meer dan zeventien miljoen albums, ze hebben op meer dan vier duizend podia opgetreden en bereikten een radiopubliek van meer dan één miljard mensen. Dit leverde hen al de multi-platina en gouden album status op. Voor ‘ATBPO’, wat staat voor “And The Band Played On”, begon de band begin 2020 te schrijven. We horen hen verder gaan op hun hot streak die begon met 2011’s “Somewhere In California”. We mogen dus opnieuw killer melodieën, doordachte arrangementen en pakkende teksten verwachten. Onder de motorkap vinden we bassist en zanger Jack Blades, zanger en drummer Kelly Keagy, gitaristen Brad Gillis en Keri Kelli en keyboardspeler Eric Levy. Het startschot ‘Coming For You’ bouwt naar het refrein op om dan krachtig te knallen. De snelle, hard stuwende rocker kent ook een klein poppy kantje maar het gitaargeweld sleurt het nummer vaak over het schurende lijntje van stevige hard rock. Het mid-tempo ‘Bring It All Home To Me’ doet me sterk denken aan ‘You Shook Me Al Night Long’ van onze rockhelden van down-under. Gebaseerd op een stevige riff en onweerstaanbaar refrein. Knap is de gevoelswisseling halverwege en de verhitte gitaarsolo die erop volgt. ‘Breakout’ mag je letterlijk nemen, we kunnen eens stevig uit de bol gaan op een stevig stukje gitaarwerk. Soms zitten nummers vrij complex in elkaar en soms vrij simpel. Met de ruwe ‘Cold As December’ wordt die doordachtheid mooi aangekaart, waar de rock ’n roller ‘Dance’ een stuk losser is. ‘ATBPO’ is solide van begin tot eind, maar traditioneel pakt de band een aantal keren uit met een emotionele ballad. ‘Can’t Afford A Hero’ is een akoestisch blues getint nummer vol passie en gelaagde zang. Bij ‘The Hardest Road’ pakken ze het instrumentaal iets beter gestructureerd aan, maar beiden zijn knappe ‘plakkers’. Alhoewel Night Ranger niets meer hoeft te bewijzen, brengen ze nog altijd hoogstaande albums uit na bijna veertig jaar bestaan. De formidabele ritmesectie blijft, hoe divers ook, het hele album door beuken. Je krijgt echt van alles op dit album. Een mengeling van rock en blues vinden we bij ‘Lucky Man’. Met de groovy ‘Hard To Make It Easy’ krijgen we zo’n funky sfeertje waar je automatisch wil op vingerknippen. Het honky-tonky-pianootje er telkens tussen en de gierende snarensolo naar het einde maken het helemaal af. De uitnodigende meezinger ‘Tomorrow’ zorgt voor een feeling-good-vibe om een gevarieerd album af te sluiten. ‘ATBPO’ is aangenaam om mee te zingen en daardoor een sterk album dat hardrock fans absoluut zullen waarderen.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 1137

Tracklist: 1. Coming For You 2. Bring It All Home To Me 3. Breakout 4. Hard To Make It Easy 5. Can’t Afford A Hero 6. Cold As December 7. Dance 8. The Hardest Road 9. Monkey 10. A Lucky Man 11. Tomorrow 12. Savior (Bonus Track for CD and LP only)