Blood Red Saints: Undisputed

Vocalist Pete Godfrey en bassist Rob Naylor (Angels Or Kings) lagen in 2014 aan de basis van Blood Red Saints. Hun zoektocht naar een naam eindigde met de toevallige ontdekking van een semi-legendarisch Speedway-team “The Blood Red Saints”, die eind jaren twintig in Brooklyn werden gevormd. De Britse melodieuze rockers Blood Red Saints zijn voor hun vierde studioalbum teruggekeerd naar het Frontiers-label, dat oorspronkelijk in 2015 met hen samenwerkte aan hun debuut ‘Speedway’. Een omweg via AOR-Heaven leverde ‘Love Hate Conspiracies’ en ‘Pulse’ op, maar met ‘Undisputed’ keren ze terug naar hun roots in de melodieuze rock. Naast Pete en Rob maken gitarist Lee Revill en drummer Andy Chemney de line-up compleet. Zoals we de voorbije periode vaker hoorden, moesten de opnames bijgestuurd worden. Ze hadden plaats in de thuisstudio van gitarist Lee Revills. De nummers zijn uitgewerkte melodieuze ideeën die de het boksthema als rode draad hebben, maar toch geen conceptalbum vormen. Het idee kwam van de analogie dat de muziekindustrie een gevecht is om je muziek gehoord te krijgen, om het daarbuiten te krijgen, en om terug te vechten tegen de mensen die je willen neerhalen. Op een of andere manier doet de opener ‘This Ain’t A Lovesong’ me aan Aerosmith denken. Ik kan niet direct een nummer erop plakken. In elk geval is het vanaf de eerste noot meteen raak. De meervoudige vocalen pakken je bij de keel en het ruwe rocknummer komt bombastisch over. Dan gaat het iets meer richting AOR. Het gitaarwerk in ‘Heaven In The Headlights’ is een pak verteerbaarder door de ondersteunende keyboardlaag en de vocalen in deze melodieuze rocker gaat de richting van Journey uit. ‘Breathe Again’ vormt hierop een zachtere nuance met de keyboardintro en meer soulvolle vocalen met een knipoog naar Bon Jovi. Er is een versteviging van de arrangementen te vinden na de helft van het album zowel in ritme als gitaarwerk. ‘Complete’ is een klassieke, maar soulvolle ballad, die breekbaar met piano en akoestische gitaar inzet. Met behoud van de emotionele passie, zwelt het nummer aan naar een ware powerballad. Kortom, veel diversiteit in de nummers. Al varen ze wel onder dezelfde vlag, daar hou ik wel van. Ze bevatten allemaal de kenmerken van het genre: vocale harmonieën en memorabele refreinen, melodieuze rock ritmes en vurige gitaarsolo’s. ‘Undisputed’ zal gemakkelijk de harten van elke traditionele AOR / hard rock fan kunnen stelen.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1144

Tracklist: 1. This Ain’t A Love Song 2. Love Like War 3. Heaven In The Headlights 4. Breathe Again 5. Caught In The Wreckage 6. Karma 7. Come Alive 8. Alibi 9. Undisputed 10. Complete 11. All I Wanna Do