Alirio: All Things Must Pass

Alirio Netto is een Braziliaanse zanger, die bij Frontiers tekende voor een multi-album deal. De man blijkt zich op vele vlakken blijkt thuis te voelen. Hij verdiende zijn sporen als frontman bij diverse prog / power metalbands zoals Khalice en Age Of Artemis. Onlangs vervoegde hij de band Shaman als vervanger van wijlen Andre Matos. Maar ook in de wereld van muzikale theaterproducties is hij thuis. Hij nam er de hoofdrol in ‘We Will Rock You’, de musical met nummers van Queen. Later werd hij ook aangekondigd als de nieuwe leadzanger voor de band Queen Extravaganza. Roger Taylor merkte op dat Alirio naast een uitmuntende vocalist, ook een goede showman is. Hij vertolkte ook de rol van Jezus in de Mexicaanse productie van ‘Jesus Christ Superstar’ en van Judas in de Braziliaanse productie van dezelfde show. Dit leverde hem de “2014’s Best Lead Actor”-titel op. Met ‘All Things Must Pass’ brengt hij zijn internationale debuut, waar hij een brede pallet aan rockstijlen door elkaar mengt. Drummer Adriano Daga en bassist Felipe Andreoli (Angra) stonden hem muzikaal bij. Het album opent met de titeltrack ‘All Things Must Pass’, een melodieus hardrocknummer waar je meteen kennismaakt met zijn krachtige stem met een ferm bereik. De ruwheid zit mooi ingekapseld, maar bij het hogere uithalen hoor je dat de man met een indrukwekkende strot door het leven gaat. Het wat luchtigere ‘Let It All Burn’ klinkt hij meer zoals Nic Maeder van Gotthard met iets ruwere kantjes. Ruwe industriële klanken trekken het traag dreunende ‘Back To The Roots’ op gang en in een passende trend past Alirio zijn ruwe strot terug helemaal open. Het arrangement lijkt soms experimenteel als diverse flarden van sferen gecombineerd worden tot één geheel. We vinden ook een aantal ballads terug, waar de ruwere kantjes eraf gehaald worden. In ‘Grey’ vormt hij met Journey zanger Arnel Pineda een duet en ‘Here I Am’ nijgt bij momenten naar The Scorpions. ‘The First Time’ is een derde ballad waar de ruwheid behouden blijft. De dynamiek zorgt vaak voor variërende nummers. De sleurende ruige rocker ‘You Hate’ sluit de rangen met een laatste verlossing van agressie. De man heeft duidelijk laten horen dat hij een flink uit de kluiten gewassen set stembanden bezit, die hij knap weet in te zetten in een aantal diverse genres. Het is natuurlijk wel zo dat de nummers geschreven zijn voor zijn vocalen in de kijker te zetten, maar dat neemt niet weg dat het gouden haantje schittert in deze soms diep uitgewerkte arrangementen. Wie de digitale versie aanschaft, krijgt er nog eens vijf bonusnummers bij.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1140

Tracklist: 1. All Things Must Pass 2. Let It All Burn 3. Here I Am 4. Back To The Roots 5. The First Time 6. Edinburgh 7. Back To The Light (Feat. Andria Busic) 8. I’m Still Here (Feat. Ivan Busic) 9. Grey (Feat. Arnel Pineda) 10. You Hate (Feat. Alberto Rionda)