Triacanthos: Apotheosis

Triacanthos is een black metalband uit Austin, Verenigde Staten die sinds 2013 actief is maar waar het eigenlijk geduurd heeft tot een zekere Thornicator in 2019 de rangen vervoegde voor er de ep ‘Crimson Winter’ werd uitgebracht. Nu is er met ‘Apotheosis’ een eerste full album. Voor het overige dienen we te erkennen dat we weinig tot niets meer afweten van deze band. Één en ander mag misschien de nodige tijd in beslag hebben genomen maar het dient gezegd dat het resultaat gehoord mag worden. Dit is een black metal plaat geworden zoals we ze graag hebben. Enorm gevarieerd in tempo en melodie én ook afwisseling in de zang. Er is – vanzelfsprekend – het typisch krijsende element maar bij Triacanthos wordt dit geregeld afgewisseld met een diep, zwaar gebrom – eerder death metal gebrul. Zoals al aangegeven is ook het muzikale gedeelte voorzien van een enorme variatie. Er zijn de zeer snelle agressieve stukken met krachtig drumwerk en snelle riffs maar die worden ten gepaste tijde onderbroken door stukken waar méér dan één versnelling langzamer wordt gespeeld. Voornamelijk in de langste nummers ‘Thaumiel’ en ‘Occulta De Tenebris Frigidus’ die beide vlot de zeven minuten overschrijden is de songopbouw zeer sterk en trekt de band alle registers open. Titeltrack ‘Apotheosis’ is één van de kortste nummers en tapt uit een ander vaatje dan de langere nummers. Hierbij wordt vanaf het begin het gaspedaal tot het einde ingedrukt en krijg je een typisch razend black metal nummer voor de kiezen geschoven. Het tempo hierbij is een ware aanslag op de nekspieren al is ook hier voldoende variatie aanwezig om er een boeiend luisterstuk van te maken. Kortom Triacanthos weet gedurende bijna een uur lang onze aandacht ruimschoots vast te houden. Afsluiter ‘Eternal Bliss … Eternal Death’ is een cover van Judas Iscariot. Hoewel we doorgaans het origineel veel beter vinden dan eender welke cover, heeft Triacanthos er een eigen twist aan weten te geven zodat het nummer volledig past bij de rest van het album al hadden ze het anderzijds niet nodig om ons te overtuigen van hun kunnen. Wie fan is van black metal zal allicht niet omver worden gemept met compleet vernieuwende muziek maar zal ook allerminst ontgoocheld worden door hetgeen Triacanthos serveert. ‘Apotheosis’ bevat alles wat je volgens ons van een black metal album mag verwachten. Het ene moment snelle meeslepende riffs, het volgende gas terugnemend en een ijzige sfeer oproepend. Geen idee waarom deze heren er zo lang over gedaan hebben om een plaat uit te brengen maar als het klinkt zoals ‘Apotheosis’ mag het wat ons betreft gerust sneller gebeuren!

K.H. (88)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Maledictio En Spinis Coepit 2. Rite Of Recalling 3. Apotheosis 4. Rex Mundi 5. Pagan North 6. Lycanthropic Transmutation 7. Procession Of The Aeons 8. Thaumiel (Extinguishing the Holy Light) 9. Morningstar 10. Occulta De Tenebris Frigidus 11. Eternal Bliss… Eternal Death