Shotgun Sawyer: Thunderchief (Anniversary Edition)

Shotgun Sawyer is een Amerikaans trio dat een mooie mix brengt van blues rock, stoner rock en hard rock. De term “retro rock” is dan ook op zijn plaats voor de sound van deze in 2015 opgestarte band. Maar de heren – David Lee (drums), Brett “The Butcher” Sanders (bass) en Dylan Jarman (gitaar, vocals) – kenden ook reeds een voorgeschiedenis als Thunderchief. Het was pas toen de heren een eerste album wilden uitbrengen dat ze besloten de naam te wijzigen omdat ze het gevoel hadden dat er iets te veel bands rondliepen met de naam Thunderchief. Toch kreeg het in eigen beheer uitgebrachte debuut de titel ‘Thunderchief’ mee. De originele versie van het album telde elf tracks en wordt voor deze editie uitgebreid met twee live opgenomen nummers. Verwacht van dit drietal geen vernieuwingen, maar wel oerdegelijke eerlijke hard rock met een bluesy en / of een lichte psychedelische inslag die ons wat doet denken aan o.a. The Black Keys of The Dead Weather. Elk van de elf tracks klinkt gedreven en energiek en best wel aanstekelijk zodat we ons afvragen waarom The Black Keys het wel tot een vrij grote doorbraak hebben geschopt en dit Shotgun Sawyer niet. Opener ‘Skinwalker’ komt nog wat aarzelend op gang, maar eens onder stoom krijg je een heel energieke en gedreven track te horen. De aanstekelijke groove van ‘That’s The Working Man’ zorgt ervoor dat je niet stil kan blijven zitten of staan. Het stevig rockende ‘I’m A Bad Man’ doet daar in niets voor onder, terwijl het dampende ‘Gravedigger Dan’ ons al evenzeer overtuigd. Het gedreven en energieke ‘Left For Dead’ kan op een feestje nog voor wat extra vuur zorgen en met het mooi opgebouwde ‘Strawberry Jam’, waarin kracht en melodie samen gaan, werd het originele album afgesloten. Van ‘Skinwalker’ en ‘Strawberry Jam’ krijg je nog een live versie te horen zodat je meteen ook weet dat het drietal hun sound ook live kan afleveren zoals het hoort. Top? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar een leuke en knappe aanvulling op je collectie retro rock / stoner rock is deze ‘Thunderchief’ van Shotgun Sawyer heel zeker.

Luc Ghyselen (80)

Ripple Music RIPCD 164

Tracklist: 1. Skinwalker 2. Sudden Death In The Flesh 3. Lawman 4. That’s The Working Man 5. I’m A Bad Man 6. Gravedigger Dan 7. Nothing Left To Lose 8. Soldier Song 9. Left For Dead 10. New Meat 11. Strawberry Jam 12. Skinwalker (Live at Doublewide Studios) 13. Strawberry Jam (Live at Earth Tone Studios)