The Cold Stares: Heavy Shoes

The Cold Stares is een Amerikaans duo bestaande uit Chris Tapp (vocals, bass, gitaar, keyboards) en Brian Mullins (drums, percussie) uit Nashville, Tennessee dat sinds 2008 actief is. De heren zorgen voor een mix van stevige blues rock, stoner rock en hard rock met een knipoog naar Southern Rock. Met ‘Heavy Shoes’ is het duo aan zijn vierde full-album toegekomen als we het goed hebben, al is dit voor ons een kennismaking met The Cold Stares. De heren openen heel knap en gedreven met het titelnummer om dan nog een tandje bij te steken met ’40 Dead Men’. Toch zorgen de heren voor mooie variatie middels het inbouwen van een paar heel langzaam gebrachte stukken. ‘Take This Body From Me’ doet ons enorm denken aan Free, de Britse band die ook al een mix bracht van blues rock en hard rock. Met ‘Hard Times’ gaan ze op dit elan verder: een mooi opgebouwd nummer met mooie, krachtige, cleane vocalen en knap gitaarwerk. ‘In The Night Time’ krijgt een soulvol funky ritme aangemeten dat door het orgeltje wat mee heeft van de in de jaren zestig populaire “Stax”-sound. ‘Strange Light’ is, naar onze bescheiden mening, een minder nummer, maar dat wordt meteen goed gemaakt door de bluesy rockende sound van ‘Prosecution Blues’ dat ons wat aan Freddy’s King ‘Going Down’ doet denken. Het korte, gebalde ‘It’s a Game’ volgt, waarna ‘Save You From You’ het dreigender aanpakt. Het vlotte ‘You Wanted Love’ bruist dan weer van de energie en de “good vibes”, waarna ‘Election Blues’ mooi rockend verder gaat. ‘Dust In My Hands’ doet ons dan weer aan de betere Southern rock à la Lynyrd Skynyrd denken. Wat ons bij het einde van deze ‘Heavy Shoes’ doet aankomen. We hebben twaalf mooi opgebouwde korte songs gehoord met kop, middenstuk en staart die ons nu en dan doen denken aan lang vervlogen tijden toen bluesy hard rock of hoe je het ook wil noemen heel wat fans had. Die kunnen zowaar blindelings dit album van The Cold Stares aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (80)

Mascot Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1; Heavy Shoes 2. 40 Dead Men 3. Take This Body From Me 4. Hard Times 5. In The Night Time 6. Strange Light 7. Prosecution Blues 8. It’s A Game 9. Save You From You 10. You Wanted Love 11. Election Blues 12. Dust In My Hands