Malignament: Hypocrisis Absolution

Uit het Finse Hoge Noorden bereikte ons het full-album ‘Hypocrisis Absolution’ van Malignament. Behalve dat de band in feite een duo is, werd opgericht in 2019 en reeds in datzelfde jaar een demo uitbracht met de welluidende titel ‘Demo I’ kunnen we u helaas niks meer van achtergrond geven wegens geen verdere info beschikbaar. Wat kunnen we u wél vertellen: ‘Hypocrisis Absolution’ is een volbloed black metal album geschoeid op de typische Finse leest hetgeen inhoudt dat u zich mag verwachten aan een moordend drumtempo, vingervlug gitaarwerk en rauwe zang. Al dient te worden opgemerkt dat de zang niet dat ijselijke gekrijs bevat zoals je bij veel black metal bands wél te horen krijgt. Het maakt dat Malignament zich alleen al daardoor weet te onderscheiden van vele anderen. Algemeen durven we stellen dat Malignament niet dat ijzige karakter heeft dat we bijna per definitie associëren met muziek uit het land van de duizend meren. Het klinkt misschien enigszins bizar maar Malignament ademt een warmere sfeer uit dan je zou verwachten. Let wel, dit is geen muziek voor koorknaapjes want het blijft bruut, rauw geweld maar hoewel het tempo een ware beproeving is voor lijf en leden, slaagt Malignament erin om te voorzien in uitermate afwisselende melodieën en gevarieerde tempowisselingen. Opener ‘Thunder Of Awakening’ gaat nog enigszins aarzelend van start met een intro die eenvoudigweg klinkt als een onweer dat losbarst over een Viking dorp. Eerst is er nog een slepende gitaar die het muzikale gedeelte inzet en dan wordt het gaspedaal ingetrapt om nadien niet meer tot rust te komen. We gaan ervan uit dat als de band het album gaat promoten met een tour, er meer dan twee leden op het podium te zien zullen zijn want het geluid dat ze brengen lijkt ons té gelaagd om dit live als duo te kunnen brengen. We zijn in ieder geval benieuwd want met ‘Hypocrisis Absolution’ hebben ze méér dan onze nieuwsgierigheid gewekt. We hebben geen idee hoe lang er gewerkt is aan deze plaat maar het valt ons op dat elk nummer beschikt over een sterke songopbouw en tot in detail is uitgewerkt. Met name het gitaarwerk in afsluiter ‘Bloodlust And Immortality’ is om duimen en vingers af te likken en weet ons enorm te bekoren. Het is in ieder geval een mooie apotheose van een album dat we kunnen aanbevelen aan elke black metal fan.

K.H. (90)

Primitive Reaction

Tracklist: 1. Thunder Of Awakening 2. Call To Arms 3. Like Rats They Followed 4. Storm And Chaos Within 5. Unforgiving North 6. Wolf And The Moon 7. And The Empires Will Fall 8. Bloodlust And Immortality