All Life Dies: Ghost Dust (ep)

All Life Dies is het nieuwe geesteskind van Jessie Santos – bekend als gitarist van o.a. Oceans Of Slumber. Zijn spitsbroeder van bij Oceans Of Slumber, Semir Özerkan is op bass evenzeer van de partij. Aangevuld met David Sanchez Jr. op drums en Joseph Martin op gitaar, vormt dit viertal deze nagelnieuwe band die melodische death metal met black invloeden brengt. ‘Ghost Dust’ is de debuut ep en voorloper van hetgeen volgen moet. De ep brengt drie nummers die behoorlijk krachtig en boordevol afwisseling voor de dag komen. Het ene moment is de muziek én de zang ronduit furieus en agressief te noemen, het volgende moment is de sfeer bijzonder ingetogen en wordt er méér dan één versnelling teruggeschakeld en zelfs overgegaan tot akoestische instrumenten en bijna fluisterend gezang. Als vergelijkende bands en invloeden worden onder meer Opeth, Behemoth en Insomnium naar voor geschoven maar dergelijke vergelijkingen zijn niet altijd even accuraat op zijn zachtst gezegd én doen vaak ook onrecht. Feit is dat All Life Dies een bijzonder vol en afwisselend geluid brengt dat vooral gekenmerkt wordt door een duistere ondertoon en dreigende sfeer. Vooral in het afsluitende titelnummer ‘Ghost Dust’ dat ruim zes minuten duurt, worden alle registers opengetrokken. We moeten zeggen dat als deze ep dient als soort van teaser voor wat komen moet, onze nieuwsgierigheid alvast gewekt is. All Life Dies brengt in geen geval hapklare meestampers maar muziek die zich niet in één luisterbeurt volledig laat doorgronden. Aanvankelijk waren we vooral gewonnen voor de rauwere stukken maar gaandeweg konden we de rustiger passages meer en meer appreciëren doordat ze zonder twijfel bijdragen tot de sfeer van de nummers én er eigenlijk voor zorgen dat de hardere gedeeltes nog sterker voor de dag komen. Kortom, zeker en vast een veelbelovend debuut van een band die hopelijk veel meer is dan een nevenproject. We dienen overigens te vermelden dat de stem van Jessie Santos ons aangenaam verrast heeft. Dat hij een klassegitarist is, wisten we al langer maar zijn zangtalent bleef voor ons tot nog toe grotendeels verborgen. Dat is dan bij deze helemaal goedgemaakt.

K.H. (85)

Independent Release

Tracklist: 1. This Grave Is My Home 2. A Red Night 3. Ghost Dust