Inner Stream: Stain The Sea

Samen met haar broer Jorge zorgde componiste en zangeres Inés Vera Ortiz dat Inner Stream in 2008 het daglicht zag. De band kreeg rond de thuisbasis Buenos Aires wel bekendheid, maar het mesje begon in 2017 pas echt goed te snijden toen ze ook keyboardspeler en producer Guillermo De Medio aan boord namen. Zijn visie bleek het ontbrekende deel te zijn om Inés te helpen aan haar nummers. Verder vullen drummer Nicholas Papapicco, gitarist Andrea Seveso en bassist Mitia Maccaferri de gelederen aan. Ze kwamen onder de Frontiers vlag toen Serafino Perugino de talenten van de vocaliste extra in de verf wou zetten. Daarom werd producer Alessandro Del Vecchio aangetrokken om in de productie van de nummers haar heldere stem te benadrukken. Muzikaal mengen ze elementen van verschillende subgenres en stijlen en de nummers bevatten daardoor zware riffs, krachtige melodieën maar ook emotionele momenten. Deze horen we al in de knappe opener ‘Massive Drain’, dat knap uitgewerkt is met een moderne benadering. Dit zorgt voor veel variatie, dankzij agressief gitaarwerk en met oog voor keyboard. En net die sprankelende inbreng van toetsen zijn opvallend aanwezig in ‘Fair War’. Ze zorgen voor zuurstof in de vaak diepgaande arrangementen, zoals ‘Hunt You’ en het opgewekte ‘Aftermath’. De gitaarsolo in het fragiele begin van ‘Dance With Shades’ wordt aangevuld met Inés’ vocalen, die vlotjes van hoog naar laag dwarrelen op een rustig ritme. Als contrast hiermee vinden we de macabere dans ‘Drown Me’ waar de trage baslijnen de diepte opzoeken en de symfonische elementen zich mooi laten horen. Maar het kan vaak ook anders zoals in het titelnummer ‘Stain The Sea’, waar een fris pingelend keyboard het duel aangaat met een wel heel erg vingervlugge solerende gitaar en zo voor een pareltje zorgt. Via het progressieve ‘The Bridge’ belanden we via het poppy ‘Last Drink’ al bij de afsluiter ‘Real’, die een feeërieke maar erg golvende zanglijn afvuurt en daardoor het vocale bereik in de kijker zet. Slechts negenendertig minuten scheiden het begin en het einde van het album met elkaar. Daar tussen krijgen we een elftal nummers die verschillende elementen van genres en stijlen met elkaar vermengen. We vinden er flarden van symfonische metal, goth en nu metal terug. Die progressieve nummers zijn vol loodzware riffs, krachtige melodieën en emotionele momenten die voor zangeres en componiste Inés Vera-Ortiz, songwriter de belangrijkste momenten van haar leven vertegenwoordigen. De combinatie en diversiteit blijft een dubbeltje op zijn kant, maar liefhebbers naar vernieuwende progressieve metal zullen weg zijn van de unieke handtekening die de band vlijtig neerpent.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1135

Tracklist: 1. Massive Drain 2. Fair War 3. Hunt You 4. Aftermath 5. Dance With Shades 6. Drown Me 7. If You Dare 8. Stain The Sea 9. The Bridge 10. Last Drink 11. Real