Ophidian I: Desolate

‘Desolate’ is het tweede full-album van Ophidian I, een technical death metal band uit Ijsland. De band werd in 2010 opgestart en zorgde twee jaar later voor een eerste full-album, ‘Solvet Saeclum’, nadat de heren ook al een titelloze demo de wereld hadden ingestuurd. Na nog een single, ‘When They Came’, in 2014 bleef het wel lang stil rond het gezelschap. Een paar wisselingen in de line-up en het feit dat elk bandlid ook verplichtingen heeft bij andere bands kunnen als bezwarende omstandigheden ingeroepen worden. Nu is het hernieuwde vijftal – Ragnar Sverrisson (drums), Daníel Máni Konráðsson (gitaar), Simon Thorolfsson (gitaar), Þórður Hermannsson (bass) en John Olgeirsson (vocals) – er terug met een tien tracks tellend album. Tien tracks die stuk voor stuk bol staan van technisch vernuft met tal van complexe wendingen in tempo en ritme terwijl men toch ook duidelijk streeft naar melodie en kracht. Grillig dus, naar het landschap en de natuurelementen in het thuisland. Naast de rauwe vocalen is het vooral het technische gitaarspel die opvalt. Voor velen zal het werkelijke met de mond open staan / zitten luisteren zijn naar het werkelijk overweldigend gitaarwerk dat bijna haaks staat op de term death metal. Maar dan zorgen furieuze uitspattingen van kracht dankzij de drumpatronen en de rauwe vocalen dat je weer verzoend wordt met de term. Telkens opnieuw weet het vijftal ons te verbazen middels inventieve en complexe veranderingen. Wij kunnen best begrijpen dat het soms wat te veel wordt en dat niet elke death metal fanaat hier zijn gading zal vinden. Ook wij hadden een aantal luisterbeurten om ons daadwerkelijk te laten meeslepen door Ophidian I en dan nog. Soms vinden we zelfs allemaal een beetje “te” technisch en overweldigend, al blijft het een heel boeiend werkstuk.

Luc Ghyselen (80)

Season Of Mist SOM 624

Tracklist: 1. Diamonds 2. Spiral To Oblivion 3. Storm Aglow 4. Unfurling The Crescent Moon 5. Sequential Descent 6. Captive Infinity 7. Enslaved In A Desolate Swarm 8. Dominion Eyes 9. Jupiter 10. Wither On The Vine