Prestige: Reveal The Ravage

Het Finse thrash metal ensemble Prestige bouwt reeds sinds 1987 aan een muzikale carrière. Oké, er is een hiaat tussen 1992 en 2006, maar dan nog kan je de band nog steeds als een van de eerste, en oudste, Finse thrash metal bands beschouwen. In de eerste periode, die tot 1992 dus, zorgde het gezelschap voor drie full-albums. Sinds de doorstart in 2006 teerde het gezelschap vooral op het verleden, want ‘Reveal The Ravage’ is pas het eerste full-album na de doorstart. De heren kiezen voor ouderwetse, pretentieloze thrash metal waar zeker de nodige agressiviteit aan te pas komt, maar met ook wel oog voor melodie. Gitarist Ari Karppinen (gitaar) en Aku Kytölä (bass, vocals) zijn er reeds bij van het prille begin. Ook gitarist Jan “Örkki” Yrlund is er reeds sinds 1988 en is dus te horen op het volledige oeuvre van Prestige. Drummer Matti Johansson is er pas bij sinds 2020 en misschien is het wel dankzij hem dat we nu een nieuw album van dit gezelschap kunnen presenteren. ‘Reveal The Ravage’ is een tien tracks tellende album geworden die no nonsense, “right in your face”, thrash metal aflevert die vanaf opener ‘Innocent’ uitnodigt tot headbangen, meebrullen en luchtgitaar rammen. En dat tot aan het slotakkoord van afsluiter ‘Prime Time’. De stem van Aku klinkt nog steeds krachtig en energiek met voldoende agressiviteit om te bekoren. Zijn basslijnen en het snedige drumspel van Matti zorgen voor een heel solide en krachtige basis. De gitaar tandem – Ari en Jan – zetten daar kloeke riffs op met heerlijk klinkend gitaarwerk en soms best wel melodieuze gitaarsolo’s. Niets nieuws onder de zon, horen we je al denken. En toch zorgt Prestige voor een accent dat steeds minder bands gebruiken. Je krijgt immers heel wat krachtige en kloeke backing vocalen (beide gitaristen) te horen die zorgen voor een extra injectie aan energie en drive en zodoende ook perfect aansluiten bij de overige ingrediënten in de sound van Prestige. ‘Reveal The Ravage’ is dan ook een knap, zij het echt wel erg genre gebonden, pretentieloos album geworden waar thrash metal liefhebbers heel wat uurtjes zoet mee gehouden worden.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records MASCD 1196

Tracklist: 1. Innocent 2. Burn My Eyes 3. Blessed Be 4. Pick Your Poison 5. Exit 6. You Weep 7. In Remains 8. Ready? 9. Self Destruct 10. Prime Time